Irinej: Potrebna pomoć grčkog naroda da sačuvamo Kosovo

SlikaVest: Beograd, 25. februara – O Krfu i značaju Krfa znamo i iz naše istorije, ali ono što se vidi na licu mesta, tamo gde je istorija stvarana, to ne može da zameni nijedna pisana istorija, rekao je danas Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Irinej na Svečanoj akademiji pod nazivom “Okupljanje Krfljana” povodom pet godina od osnivanja projekta „Stopama naših predaka“, a u organizaciji „Svetosavkog zvonca“ i domaćina Gradske opštine Palilula.

Irinej je, tim povodm, zahvalio „Svetosavkom zvoncu“ što našu decu vode na izvore naše istorije, pružaju im priliku da vide šta se značajno zbivalo na Krfu i da lično dožive tu veliku ulogu ostvra Krfa, koje je za nas Srbe „sveta zemlja, sveto ostrvo i ostrvo spasa“.

Patrijarh je podsetio da su naši vojnici posle albanske golgote spas našli na pomenutom ostrvu i pripremili se za veliko delo, da se vrate u svoju zemlju i da je oslobode.

„Za sve to mi nemamo reči da se zahvalimo grčkom narodu, jer je grčki narod učinio ono što jedan hiršćanski narod može da učini drugom hrišćanskom narodu“, dodajući da se dobre veze sa Grčkom neguju još iz doba Svetog Save.

Prema njegovim rečima, Srbi i Grci nisu samo prijatelji već dva bratska naroda koja sjedinjuje i vezuje crkva, vera, pravoslavlje i ljubav.

„I danas imamo potrebe za pomoć grčkog naroda, da sačuvamo Kosovo i da sačuvamo svetinje Kosova“, jer kako navodi Irinej, oni koji nam otimaju Kosovo, hoće pre toga da nam otmu srpske velike svetinje, našu duhovnost, istoriju i kulturu.

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić je izrazio zadovoljstvo što kao predsednik Opštine ima mogućnost da bude domaćin jedne ovakve manifestacije koja okuplja ljude po dobru, a koji dalje rade i sarađuju za prave vrednosti za našu zemlju, grad, opštine i naše mlade ljude.

„Projekat „Stopama naših predaka“ zavređuje našu pažnju i ja sam lično oduševljen ovim projektom“, rekao je Jovičić.

Ono što mogu da obećam, ističe on, da će opština Palilula zajedno sa opštinom Stara Pazova i dalje podržavati ovaj projekat ili slične projekte koje zajedno osmislimo, kako bismo sačuvali našu istoriju i kako bi naša deca imala dobru edukaciju.

„Prevashodno moramo da znamo ko smo i odakle potičemo da bismo to mogli da prenosimo na buduće generacije“, naglasio je predsednik Opštine.

Jovičić je zahvalio gradonačelniku Krfa Kostasu Nikolouzosu i grčkom narodu što su bili tu kada nam je bilo najteže, što su očuvali grobnice naših vojnika, muzeje, institucije, zgrade, tamo gde su boravili srpski vojnici i što danas imamo šta da pokažemo našim potomcima.

„Pokazali ste da ste braća, pokazali ste da ste naši prijatelji, mi vam to nikada nećemo zaboraviti i prioritet nam je da nastavimo da gradimo naše prijateljske veze“, zaključio je Jovičić.

Prisutnima u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ obratio se i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović koji je istakao da je na jučerašnjem sastanku sa gradonačelnikom Krfa i njegovim zamenikom dogovorena bogata buduća saradnja.

„Mislim da će ta saradnja biti još bolja i kvalitetnija, a nit koja danas spaja naša dva grada i naše dve zemlje je i projekat „Stopama naših predaka““, naveo je Mladenović.

Prema njegovim rečima, Grad je odlučio da ovaj projekat mora biti proširen uključivanjem još dece, studenata, osnovaca i srednjoškolaca zato će Grad još jače i intenzivnije da bude deo ovog projekta.

Gradonačelnik Krfa Kostas Nikolouzos je zahvalio na gostoprimstvu koje samo potvrđuje čvrste veze između Srba i Krfljana, ali i da ostvro Krf nije samo deo srpske istorije, već je dolaskom srpske vojske 1916. postalo i deo grčke istorije.

„Naši odnosi su uvek bili dobri, a u budućnosti biće još bolji“, naglasio je Nikolouzos.

Na Akademiji su učestvovala deca koja su deo projekta “Stopama naših predaka” i koja su svojim govorima o putovanjima na Krfu, horskim pevanjem “Tamo daleko” i recitacijom “Plave grobnice” podsetili na jedan od najznačajanih događaja u srpskoj istoriji koji ne sme biti zaboravljen.