Četiri bronze za Srbiju na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike

Gimnazijalci iz Srbije osvojili su četiri bronzane medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike za srednjoškolce koja je odražana u Teheranu.

Medalje su danas u Beograd doneli : učenik niške gimnazije “Svetozar Marković” Dušan Živanović i učenici beogradske Matematičke gimnazije Filip Vesović iz Čačka i Beograđani Vladimir Milenković i Momčilo Topalović .

Na najprestižnije takmičenje iz informatike naše gimnazijalce kao vođe tima predvodili su Marko Savić sa Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu i programer Demjan Grubić, obojica iz Društva matematičara Srbije.

Naši najbolji informatičari učestvovali su na takmičenju u Iranu zahvaljujući podršci Ministarstva prosvete i KPMG Beograd, koji je za sve članove tima obezbedio avionske karte, kotizacije i prateće troškove.

Ove godine su na olimpijadi učestvovali srednjoškolci iz 84 zemlje i to je bila najmasovnija informatička olimpijada do sada.

Ekipa iz Srbije učestvuje na ovom svetskom takmičenju od 1989. godine, kada je održana prva informatička olimpijada (kao Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i Srbija).  Do sada je osvojila tri zlatne medalje, 31 srebrnu I 33 bronzane.