Belgrade Berry Festival- Први фестивал бобичастог воћа стартује у јулу

Belgrade Berry Festival, први фестивал јагодичастог и бобичастог воћа одржаће се 2. јула на Савској променади испред тржног центра Галерија, а манифестација ће у потпуности бити посвећена промоцији  произвођача јагодичастог воћа по којем је Србија постала позната у целом свету истакнуто је на конференцији за новинаре организованој у Привредној комори Србије.  
“Идеја фестивала је да представимо, домаћој јавности али и другим гостима, оно по чему смо познати у свету, а то је јагодичасто воће -малину, јагоду ,боровницу, купину, рибизлу, аронију и све оне производе које извозимо у великој количини. Србија сваке године произведе око 100.000 тона малина од чега се велики део извезе. То је један од сектора који је најстабилнији када се говори о воћарству и Србија је међу прва три извозника у свету уз Пољску, Мексико и Чиле. Исто је и са смрзнутим воћем”, рекао је Вељко Јовановић, саветник председника ПКС. Он је додао да ће поред представљања понуде воћних производа на фестивалу бити одржан и едукативни панел посвећен одрживој производњи. “Кроз едукативне радионице желимо да све зантересоване уведемо у будућност одрживе производње хране и могућности које се нуде свим заинтересованима да постану део прехрамбене индустрије. Тема личног здравља и здравља планете захтева свеобухватан приступ у производњи и о томе ћемо говорити на панелу”, рекао је Јовановић.   
Он је позвао заинтересоване излагаче да се пријаве за учешће на фестивалу и додао да сви пријављени који су заинтересовани за добијање жига “ Чуваркућа” имаће беплатну пријаву за овај жиг као и 30 посто попуста у првој години коришћења ове ознаке квалитета.
Александар Вељановић из Пелегрин студија напомиње да ће у склопу  програма фестивала поред представљања излагача бити представљене иновације из области зелене економије, органске производње али и уметници који стварају од рециклираног материја. “Имаћемо представљања излагача у РТС Шареници, едукативне и уметничке радионице као и томболу за посетиоце, а крај фестивала биће обележен концертом бенда  “Фрајле”, рекао је Вељановић. Загорка Марковић из ГИЗ-а који је подржао одржавања фестивала кроз пројекат Private Sector Development истакла је да је фокус овог пројекта  органска пољопривреда  али и одржива производња. “Наш фокус се помера са органске пољопривреде на одрживу пољопривреду и зато нас радује да подржимо овакав иновативан формат догађаја. У наредном периоду наше интересовање биће усмерено и на  зелену транформацију и зато нам је драго што ће у оквиру фестивала бити одржани и стручни панели на ову тему”, закључује Марковић.  “Српска малина и генерално бобичасто воће из Србије није код нас довољно препознато колико је познато у свету. То је наше благо које нам је природа омогућила и желимо да га представимо домаћој јавности као најлепши спој домаћег, здравог и укусног”, каже Јована Марковић један од излагача на овом фестивалу. Belgrade Berry Festival одржаће се у сарадњи и уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу -ГИЗ, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Туристичке организације Србије.

Related Post