Ana Ivanović i UNICEF u borbi za smanjenje smrtnosti prevremeno rođenih beba

Naša proslavljena teniserka i nacionalna ambasadorka UNICEF-a , Ana Ivanović, pokrenula je humanitarnu akciju za pomoć prevremeno rođenim bebama i njihovim porodicama, koja bi za rezultat imala smanjenje stope smrtnosti dece u prvom mesecu njihovih života.

Putem sajta UNICEF Srbija svi zainteresovani mogu da doniraju sredstva, a učesnik sa najvećom donacijom će od Ane dobiti njen omiljeni ljubičasti dres, upravo ovih dana kada se obeležava desetogodišnjica od Aninog najvećeg uspeha- osvajanja Rolan Garosa.

„Svakoga dana u Srbiji se rodi sedam beba za koje je neophodno da borave u jedinicama neonatološke intenzivne nege. Pored medicinskog tretmana, prisustvo i zagrljaj roditelja, ishrana majčinim mlekom, imaju presudan uticaj na napredak ove dece. Bila sam veom srećna kada sam saznala koliko je podrška jedinici za neonatologiju u Kragujevcu značajna za preživljavanje i napredak dece. Kao ambasadorka UNICEF-a i kao majka znam  koliko je važan fizički kontakt sa roditeljima za svako dete. Zato sam pozvala svoje fanove da se uključe u ovu aktivnost UNICEF-a, jer jedino zajedničkim snagama možemo da napravimo promenu“, izjavila je Ana Ivanović.

„Ana je više od deset godina posvećena deci Srbije i dragocena podrška radu UNICEF-a. Zahvalni smo joj što je pozvala svoje pratioce da donacijom  osiguraju bolje uslove za lečenje prevremeno rođene dece u centrima za neonatologiju u Srbiji. U našoj zemlji zabeležen je stabilan napredak u smanjenju stopa smrtnosti novorođenčadi u neonatalnom periodu, beba i dece ispod pet godina života. Međutim, stope smrtnosti su i dalje relativno visoke, naročito u poređenju sa EU zemljama u okruženju. U okviru programa saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, radimo na jačanju kapaciteta porodiliišta i odeljenja za neonatalnu intenzivnu negu kako bi preveremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima osigurali najbolju podršku i zaštitu”, rekla je Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a.

Svaka donacija UNICEF-u je još jedan korak ka boljoj, zdravijoj i sigurnijoj budućnosti za svako dete u Srbiji.U okviru programa za Srbiju koji sprovodi UNICEF, planirana je podrška za porodilišta i odeljenja za neonatlanu intezivnu negu u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

UKLJUČI SE i spasi živote prevremeno rođene dece u Srbiji.

You might be interested in