Већ данас 420 састанака привредника на Сајму „Винска визија Отвореног Балкана“

Више од 350 компанија из 39 земаља заказало је 420 пословних састанака у оквиру Првог међународног сајма вина, „Винска визија Отвореног Балкана“ који почиње данас и траје до 4. септембра. Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, (ПКС) истиче да ове бројке јасно показују колико је интересовање за сајам посебно у пословном сегменту умрежавања произвођача из региона и великих купаца из иностранства.  
На сајам смо довели више од 100 великих купаца из чак 30 земаља који ће се састати са излагачима и упознати са понудом најквалитетнијих вина и ракија из региона. Међу купцима је највише дистрибутера и увозника, а ту су и представници HORECA сектора, малопродајни ланци и велетрговци из Србије и региона који су заинтересовани да прошире свој продајни асортиман кад су вина у питању, објашњава Чадеж за Радио телевизију Србије. 
Предност је што се састанци заказују унапред, путем специјалне платформе која омогућава да се претраже профили свих учесника и изаберу потенцијални партнери у складу са сопственим потребама и интересима и да се на брз и једноставан начин пронађу купци, добављачи, успоставе пословни контакти, уговори сарадња и партнерство, наводи председник ПКС.  „Велики је успех што смо довели неке од најзначајнијих купаца из овог сектора, попут аустријског Wein & Co који је број један трговац винама у Аустрији и који се бави продајом најквалитетнијих европских вина или амерички Opici Wines and Spirits основан давне 1913. године. То је породична компанија која се већ четврту генерацију бави увозом премиум вина, а њихов долазак на сајам Wine Vision, говори о њиховом интересовању за вина из нашег региона“, рекао је Чадеж.Међу купцима је Novel Wines, као представник једне од најјачих компанија која се бави увозом и дистрибуцијом вина у Велику Британију. Novel Wines  увози вина из 37 земаља, а заинтересовани су да прошире асортиман своје понуде и пронађу нове добављаче управо током Сајма вина у Београду.Ова прва заједничка регионална манифестација „Отвореног Балкана“ окупила је око 400 излагача, међу којима је и 40 дестилерија, из 22 земље из региона, ЕУ, али и Аустрaлије, Аргентине, Јужне Африке, САД. Из три државе Отвореног Балкана је 235 винарија, а отварању ће присуствовати председник Србије Александар Вучић и председници влада Северне Македоније и Албаније, Димитар Ковачевски и Еди Рама. Сутра, 2. септембпра биће одржан Самит лидера Отвореног Балкана, а Чадеж истиче да и тај догађај показује да се родила нова врста поверења између лидера, оно што нисмо имали раније. Иницијатима Отворени Балкан дошла је од самих лидера, то привреда цени и подржава унапређење сарадње у целом региону, као што је и споразум о обезбеђивању прехрабмене сигурности, додао је председник ПКС. Сајам се одржава под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе Отворени Балкан. Манифестација на једном окупља винарску елиту – најеминентније винаре, виноградаре, мајсторе подрума, енологе, сомелијере, дистрибутере и трговце вином – и промовисаће Балкан као оригиналну туристичку и географску дестинацију и богатство аутохтоних винских сорти. Биће одржано и такмичење, а о победнику ће одлучивати еминетнтни међународни жири из света вина. Сајам ће данас од 16 часова бити отворен и за посетиоце који ће током манифестације имати прилику да посете различите тематски дефинисане излагачке целине, да се едукују и буду информисани о историји и пореклу вина, процесу производње, врстама вина, конзумацији, али и да дегустирају и купе најбоља вина из балканског региона и света.Посебан сегмент манифестације биће посвећен најпознатијим гастрономским специјалитетима из овог дела Европе, а идеја је да се на сајму Србија, Северна Македонија и Албанија, поред вина, посебно представе и својом традиционалном храном.

You might be interested in