РАТЕЛ-Прва национална сајбер вежба

У оквиру пројекта „Норвешка за вас“ у Рателу , Национални Церт је одржао прву националну сајбер вежбу за представнике кључних институција у области информационе безбедности Републике Србије. У оквиру овог пројекта, који финансира Краљевина Норвешке, а спроводи УНОПС,  донирана је платформа CyberBit намењена извођењу националних сајбер вежби и унапређењу вештина чланова националне ЦЕРТ заједнице.

Учесници вежбе су имали прилику да вежбају одбрану од Keylogger малвера (злонамерног софтвера) који снима све што корисник откуца на тастатури и који се користи за крађу личних и финансијских података. Током напада нападач добија приступ једној машини у мрежи организације и тзв. латералним кретњама приступа домен контролеру и инсталира злонамерне процесе.

Одбрана од ове врсте напада је посебно значајна имајући у виду да су најзаступљенији сајбер напади у нашој земљи у 2020. години били фишинг, рансомвер, тројанац и остале врсте малвера. Фишинг се најчешће користи за дистрибуцију малвера, а напад се најчешће дистрибуира путем електронске поште, мада су све заступљенији напади који користе друштвене мреже, тзв. chat апликације, SMS поруке или телефонске позиве.

Рад у хипер-реалистичној симулацији сајбер напада омогућава учесницима вежбе ефикасно унапређење вештина и пре него што се напад догоди, што представља један од најважнијих начина одбране од сајбер напада који су све софистициранији и тежи за детектовање.

Донација Краљевине Норвешке је једна од најсавременијих платформи намењених усавршавању вештина неопходних за детекцију и опоравак од сајбер напада, која ће значајно допринети отпорности информационе безбедности Републике Србије.

[Порука је одсечена]  Прикажи целу поруку

You might be interested in