Привредници Лењинградске области траже партнере у Србији

 
Велики потенцијал за унапређење сарадње српских и руских компанија постоји у области производње опреме и материјала за грађевинарство и прехрамбеној индустрији, речено је данас у Привредној комори Србије (ПКС) на Б2Б састанку домаћих привредника са колегама из Лењинградске области Руске Федерације. 
Данашњи сусрет са привредницима Лењинградске области је само први у низу пословних преговора које Центар за привредну сарадњу ”Бизнис Геометрија” из Русије, уз подршку ПКС и Трговинског представништва РФ у Србији, организује у Привредној комори крајем августа и почетком септембра. 
„Планирано је да разговори са партнерима из Лењинградске области трају два дана, а затим се настављају прегoвори са компанијама из Омске области и Републике Мордовије. Лењинградску област представљају три компаније, Омску област и Републику Мордовију по шест. Ових 15 компанија имаће разговоре са укупно 51 српском фирмом током десетак дана“, изјавила је Јелена Иванковић, виши саветник у Центру за Aзију, Руску Федерацију и ЗНД Привредне коморе Србије.Подаци за првих шест месеци ове године потврђују добру привредну сарадњу Србије и Русије. У односу на исти период претходне године, извоз је повећан за 17,23 одсто и износио је 529,3 милиона долара, увоз је смањен за 38,2 одсто, и износио је 666,1 милион долара. Када је реч о извозу услуга, за пет месеци износио је 111 милиона, а увоз 90 милиона долара.Марко Радисављевић, директор предузећа Радик из Аранђеловца, које се бави продајом грађевинског материјала, учествовао је данас на Б2Б састанку са потенцијалним руским партнерима.„Дошли смо да се упознамо са представницима руске компаније из сектора грађевинарства како бисмо започели дистрибуцију њихових производа у Србији и региону“, рекао је Радисављевић.Ксенија Пјаних, директорка Извозног центра Лењинградске области наводи да су у Србију дошли представници грађевинског и пољопривредног сектора.„Неке компаније из Лењинградске области купују боровнице из Србије за сокове и кондиторску индустрију. Знамо да Србија има растући сектор грађевинарства, а ми имамо много грађевинских компанија, те ту видимо могућност заједничких пројеката и сарадње“, истакла је Пјаних.Дмитри Иванов, генерални директор руске компаније „Хелпкомпозит“, каже да је то предузеће заинтересовано за ширење на тржишта изван Русије.„Зато смо дошли да би предложили српским компанијама да имплементирају наше производе у своје пословање“, рекао је Иванов.У складу са добрим билатералним односима Русије и Србије, потребно је додатно искористити потенцијал за сарадњу између руских региона, тамошњих компанија, са предузећима из Србије која желе да своје услуге и производе пласирају на тржиште РФ и раде на заједничким пројектима, навео је Владимир Гришин, директор представништва Трговинско-индустријске коморе РФ у Србији. 

фото: ПКС

You might be interested in