Криза на тржишту енергената тражи од привреде прелазак на ОИЕ

Енергетска криза, додатно подстакнута ратом у Украјини и претходним дешавањима на тржишту енергената у свету, озбиљно ће допринети глобалној рецесији, расту цена енергената, посебно електричне енергије и производњи на светском нивоу што ће даље имати утицај и на домаћу привреду, изјавио је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије на конференцији “Бизнис трендс” у Београду.  
Чадеж каже да постоји низ потеза које би привредници могли да предузму идући у сусрет проблему високих цена енергената наводећи да је једно од решења бржи прелазак на обновљиве изворе енергије коришћењем соларних панела и топлотних пумпи.  
„Постоје процене да ће због кризе енергената, пре свега гаса, који балансира производњу струје у већини земаља ЕУ, на пример у Немачкој, садашња криза озбиљно допринети рецесији и паду производње. И то на нас има и те како утицај, пошто је то тржиште на које највише извозимо“, рекао је Чадеж на панелу „Боља контрола трошкова, уређеније тржиште и већа ефикасност” у разговору са Ненадом Савићем, оснивачем и директором компаније „Nova commodities“ која се бави снабдевањем и прекограничном трговином електричном енергијом. Прогнозе стручњака у Европи говоре да би у наредних девет година тржишна цена електричне енергије могла да се креће у распону од 90 до 130 евра за мегават-сат, рекао је Ненад Савић, одговарајући тако на питање Чадежа шта привредници могу да очекују по питању кретања цене елекричне енергије у наредном периоду. „Тржиште електричне енергије је у проблему. Показало се неадекватним да испуни своју основну функцију и одговори на оно што се дешава.Три ствари га карактеришу, први, енормни раст цена који је до сада незабележен. Друга карактеристика која још више забрињава је енормна волатилност (распон и брзина кретања цена), и те разлике су нова реалност и у том смислу је све теже одредити у ком ће правцу тржиште ићи. Трећи фактор је ниска ликвидност“, навео је Савић. Подсетио је да је тржишна цена електричне енергије на берзама почела да расте прошле године у априлу и мају и да се од тада не зауставља. Каже да Европска комисија има механизме да обори цену електричне енергије али да је због бржег процеса декарбонизације у ЕУ, преласка на обновљиве изворе енергије и смањења зависности од руског гаса, за сада одлучила да то не учини. „Ушли смо у ново доба, у нову реалност. Цене које смо имали пре ковида су прошлост и више се нећа враћати на тај ниво“, сматра Савић. Подсећа да је ЕПС у уговорима са купцима на комерцијалном тржишту до 30. јуна ове године понудио цену за привреду од 75 евра по мегават-сату у намери да заштити индустрију и напоменуо да је то неекономска цена јер је вредност тог “истог производа” у време када је донета та одлука била 310 евра на тржишту.    

ФОТО: Ивана Вукотић

You might be interested in