12. Крајишки црквено – народни Свесрпски сабор „ К р у ш е д о л с к а з в о н а 2018“

СликаВест,Београд,13.мај-Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске заједно са Завичајним клубом Славонија из Инђије и Епархијом Сремском организују у суботу, 26. маја 2018. године традиционалну манифестацију 12. Крајишки црквено – народни Свесрпски сабор „Крушедолска звона 2018“ код манастира Крушедол на Фрушкој гори.
У манастирској цркви Благовештења Пресвете Богородице, литургију и парастос за све Србе који су погинули и нестали током XX вијека с почетком у 9,30 сати служиће владика сремски Василије са свештенством сремске епархије. Послије трпезе љубави у манастирској благаваоници, на позорници испред манастира одржаће се пригодан културно – умјетнички програм. Ове године Крушедолску бесједу говориће др Миша Ђурковић, директор Института за европске студије.
Програм представља смотра духа и народног стваралаштва изворних мушких и женских пјевачких група и више КУД-а која чувају и његују обичаје, фолклор и традицију завичаја. У програму осим глумаца и пјесника учествоваће и више изворних пјевачких група и КУД-а са подручја Републике Српске.
Овогодишње окупљање има посебан значај с обзиром на то да се ове године обиљежава 100-годишњица од оснивања Краљевине Срба Хрвата и Словенаца а тим поводом биће организован и Научни скуп.
Већ сада је остварена наша ранија замисао да ово саборовање прерасте у Свесрпски сабор како би показали заједништво и сачували сјећање на завичај и нашу богату историју. Финанцијски, технички и организационо и ове године сабор је подржало Представништво Републике Српске у Београду.
На овогодишњи Сабор осим избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске и БиХ и њихових пријатеља из Србије, очекује се долазак наших сународника из земаља у региону као и из дијаспоре.
Ради великог интереса организатори ће уложити напор да се обезбједи превоз за све избјегле и прогнане који немају другог начина да присуствју овом дружењу.
Заинтересовани могу се пријавити на телефон Удружења Срба из Хрватске број: 011/3231 994.