47.Филмски фестивал сценарија ОТВАРАЊЕ

Spektakl za pamćenje u Vrnjačkoj Banji je počeo! Na Trgu kulture, koji je središnji deo banjske promenade vatrometom je označen početak najvećeg praznika za ljubitelje sedme umetnosti uz svečani defile učesnika. Duga tradicija se nastavlja i nagrađuje najbolje među najboljima, ove godine ,,Zlatno pero Gordana Mihića“ svečano je uručila ovogodišnja MISS Srbije Anja Radić, scenaristi Đorđu Milosavljeviću.

Svaki početak je najbolji uz kvalitetnu muziku stoga je publika prvog festivalskog dana uživala u muzičko poetskoj večeri glumca Ivana Bosiljčića pod nazivom „Naše veče“. Pre prve projekcije publika je minutom ćutanja odala počast preminulom reditelju Srđanu Koljeviću. Ogroman broj posetilaca nestrpljivo je iščekivao prvu „banjsku“ premijeru, film ,,Koma“ po scenariju Vide Basare i Petra Jakonića. Maestralni Slavko Štimac, Zoran Cvijanović i Biljana Đurović u ovoj intimnoj priči o jednoj porodici i jednom ratu, imali su podršku mladih kolega Milice Janković, Nebojše Pribićevića i mnogih drugih. Dugoočekivani film „Prigušivač“ premijerno je prikazan publici takođe prvog dana. Misterioznu priču o tragičnom kraju jednog boksera i problemima s kojima se suočavaju oni koji ostaju za njim, režirao je Goran Nikolić, po scenariju Natalije Musić. Aplauz je govorio više od reči. Publika je imala priliku da vidi glumce Petra Strugara i Branislava Trifunovića u potpuno novom svetlu, a svoj filmski debi ostvario je i Ognjen Jović u ulozi mladog Luke. Obe premijere upriličili su sami glumci svojim prisustvom, a po njihovim rečima ovako uspešne premijere su ključ za budući bioskopski život svakog filma. Od prvog dana festivala održavaće se konferencije za štampu u hotelu ,,Fontana“ gde će autori, glumci i članovi organizacije festivala govoriti o filmovima prikazanim prethodnog dana. Ako se po jutru dan poznaje, ovakav početak obećava fantastičnih 5 festivalskih dana.

Pokrovitelji Festivala: Filmski centar Srbije, Kulturni centar Vrnjačka Banja, Opstina Vrnjačka Banja, Ministarstvo kulture, Turistička organizacija Vrnjačka Banja, Gorki list, Telekom Srbija, Apollon, Bojkovčanka, Grand kafa, Hotel Tonanti, Hotel Pegaz.

Related Post