Umetnost, korida, flamenko u kraljevskom Madridu

SlikaVest: Madrid, 14. maja – Madrid je grad koji možda nema Ajfelov toranj, Koloseum ili Kip slobode, ali je grad koji ima Prado, jedan od najboljih svetskih muzeja, Santiago Bernabeu stadion fudbalskog kluba Real Madrid koji je najuspešniji fudbalski klub u svetu, Rojal Palas (Royal Palace) koja je najveća zapadnoevropska palata, koridu, ali to nije sve što Vam Madrid može ponuditi.

Madrid je grad koji je osnovan u 9. veku, u periodu od 852. do 886. na mestu današnje kraljevske palate. Glavni je grad Kraljevine Španije i broji nešto više od 3 miliona stanovnika.

Hodajući ulicama primetićete spoj modernog i tradicionalnog, a to se najbolje primeti na potezu od Plasa de Espanja (Plaza de Espane) do Trga Sibeles (Plaza de Cibeles), jer ćete ovom putanjom videti mnoštvo trgova, spomenika, fontana, palata, ali istovremeno i nove zgrade, pune raznih prodavnica i ostalih zabavnih sadržaja.

Kraljevska palata Real (Rojal Palas) je izgrađena 1738. godine na mestu nekadašnjeg mavarskog utvrđenja koje je uništeno u požaru nekoliko godina ranije. Ova impresivna zgrada, po mnogima jedna od najlepših u Evropi, predstavlja nekadašnju rezidenciju španskih vladara. Pored njene elegantne arhitekture, moguće je zaviriti i u unutrašnjost gde će Vas impresionirati bogato opremljene i ukrašene sobe sa originalnim nameštajem.

Kraljevska palata Real
Kraljevska palata Real
Muzej Prado Madrid
“Woman in blue” Picasso

Muzej Prado je najčuveniji muzej klasične umetnosti u Španiji, a spada u muzeje sa najboljom kolekcijom slika u svetu. U muzeju je izloženo oko 1.500 umetničkih dela, od 7.000 koliko ih muzej poseduje. Tu možete pronaći dela mnogih velikana među kojima se mogu izdvojiti Fransisko Goja, Salvador Dali, El Greko, Dijego Velaskez, Peter Paul Rubens. Sigurno ste čuli da se u Madridu nalazi cuvena Pikasova slika „Gernika“ ali je niste našli nakon obilaska Prada, zato što se to umetničko delo nalazi u muzeju Rejna Sofija (Reina Sofia) nedaleko od Prada koji se veže za klasičnu umetnost, a Rejna Sofija za modernu.

Stadion Santiago Bernabeu, domaćin čuvenog španskog i svetski poznatog kluba Real iz Madrida. Stadion je drugi po veličini u Španiji odmah posle Nou Kampa (Nou Camp) koji se nalazi u Barseloni. Tu je smešteno i glavno središte Reala zajedno sa muzejom u kome su izložene sve nagrade koje je klub osvojio. U sklopu ture obilaska stadiona, pored muzeja, posetioci mogu da naprave predah u nekoj od stolica na tribinama stadiona, pre nego sto nastave obilazak stadiona u koji spadaju lože, svlačionice, ali i izlazak na teren.

Stadion Real Madrida
Santiago Bernabeu stadion fudbalskog kluba Real Madrid

Plazu de Toros de Las Ventas – mesto koje je zavedeno pod obavezno posetiti, bez čega ne smete otići iz Madrida. Las Ventas popularna je madridska arena za borbu s bikovima, poznatija i kao korida, koja je najveća takva građevina u Španiji, a treća je po veličini posle Meksika i Venecuele od ukupno 6 koliko ih postoji u svetu.

Las ventas
Plazu de Toros de Las Ventas

Puerta del Sol je centralno mesto zbivanja u Madridu, vrvi ljudima i sve je puno energije. Tu se nalazi nulta tačka, označena na podu, tj. mesto od kojeg se računaju sve udaljenosti u španskoj mreži puteva. Na trgu se nalazi simbol Madrida – medved koji jede jagode, težak čak 20 tona.

Od ostalih zanimljivosti koje se moraju posetiti za vreme boravka u ovom gradu, trećem po veličini u Evropi, su muzej pršute, Flamenko šou – plesna poslastica u jednom od brojnih restorana, fontana di Sibele (Fontana di Cibele) koja je poznata po tome što ovde navijači Real Madrida slave uspehe, Tore de Madrid (Torre de Madrid) neboder popularno nazvan „Žirafa“ koji je svojevremeno bio najviša zgrada na svetu i mnogo toga drugog.

Madrid možda ne ostavlja bez daha na prvi pogled, ali kako ga više upoznajete sve će Vam više prirasti srcu.

Madrid
Madrid

Foto: PROMO

(Visited 765 times, 1 visits today)

You might be interested in