Još tri lokacije potencijalno opasnog otpada otkrivene u Pančevu i Bavaništu

SlikaVest, Beograd, 13. marta – Na području Pančeva i Bavaništa otkrivene su još tri lokacije nepropisno smeštenog potencijalno opasnog otpada, koje je odmah obišao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima.

„Prema prvim procenama, na skandalozan način se susrećemo sa preko stotinu tona opasnog otpada za koje se može opravdano pretpostaviti da može biti opasno po životnu sredinu i zdravlje ljudi“, rekao je Trivan na jednoj od otkrivenih lokacija.

Na prve dve lokacije u Pančevu pronađeno je oko 60 tona, a na lokaciji u staroj ciglani u Bavaništu sakrivenoje oko 40 tona potencijalno opasnog otpada za koje se pretpostavlja, kako prvi rezultati istrage pokazuju, da pripada preduzeću „Eko 21“ registrovanom za obavljanje delatnosti skladištenja i tretmana otpada.

„Ovo je ponovo zločin najgore vrste prema sopstvenoj državi, građanima i nama samima. Problem nezakonitog odlaganja otpada traje više godina, ali tome mora doći kraj. Preispitaćemo rad svih preduzeća koja imaju dozvole za upravljanje otpadom, jer je očigledno da se neka od njih ne pridržavaju propisa. Nulta je tačka tolerisanja onih koji krše zakon i ugrožavaju zdravlje i živote ljudi. Ukoliko neko od njih krši propise, dozvole će biti oduzete. U tome ćemo biti rigidni“, najavio je ministar.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo će tražiti da se maksimalno strogo tretira ovaj ekološki zločin.

„Poštovanje zakona i adekvatna kaznena politika su ključ, suštinski odgovor da se izborimo sa ovim višedecenijskim problemom, koji neposredno ugrožava najznačajnije prirodne resurse zemlje – zemljište i vodu, osnovu zdravlja i bezbednosti građana“, ukazao je Trivan.

U akciji koju vodi Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa nadležnim državnim organima, ovo je još jedna u nizu otkrivenih lokacija koje predstavljaju potencijalnu ekološku katastrofu za životnu sredinu.

U daljem toku istrage biće utvrđeno poreklo otpada i u kojoj meri je opasan za život i zdravlje ljudi.

(Visited 37 times, 1 visits today)

You might be interested in