U ITALIJANSKOM KULTURNOM CENTRU POSTAVKA UNUKA REGENTA PAVLA KARAĐORĐEVIĆA – „Vizije“ princa Mihaila od Jugoslavije (FOTO)

Izložba fotografija pod nazivom „Vizije“ princa Mihaila od Jugoslavije, otvorena je u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Na otvaranju je govorio ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, kao i autor princ Mihailo od Jugoslavije. Reč je o delima unuka regenta Jugoslavije od 1934. do 1941. godine princa Pavla Karađorđevića. Njegov deda sa majčine strane bio je Umberto II, poslednji kralj Italije, prognan 1946. godine i time je u direktnoj vezi sa crnogorskom dinastijom Petrović Njegoš. Prababa princa Mihaila od Jugoslavije je italijanska kraljica Jelena Savojska (prešla u katoličanstvo), ćerka kralja Nikole. Sa svojom postavkom Mihailo od Jugoslavije došao je u Beograd odmah posle izlaganja pred publikom Sankt Peterburga i na VIII Međunarodnom kulturnom forumu. Postavke je imao i u Švajcarskoj, Monaku, Luksemburgu, Francuskoj, Južnoj Koreji itd.

Izložba pred beogradskom publikom je kombinacija fotografija snimljenih u raznim zemljama među kojima je i Srbija, a pre svega njena prestonica.

-Obuzet emocijama dok danju prolazim pored raznih objekata, pokušavam da zabeležim te emocije kako bih mogao da ih podelim sa onima koji gledaju moje fotografije. Ova izložba je plod mnogih časova fotografisanja i spajanja delića kako bi se stvorila finalna slika. Poput slagalice sačinjene od emocija, finalni rezultat stvara viziju onoga što vidim i osećam, izjavio je na otvaranju princ Mihailo od Jugoslavije. Odrastao je i studirao u Francuskoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Kao veliki putnik i ljubitelj umetnosti Mihailo od Jugoslavije stekao je izoštreni smisao za opservaciju. U njegovoj porodici je oduvek postajala velika strast ka fotografisanju. Beleženje slika, kako je navedeno u najavi izložbe, nudi mu trenutke opuštanja i zadovoljstva koje je odlučio da podeli sa drugima. Privlači ga priroda, ali fotografiše i predmete koji pokazuju smisao za red i logiku.

Izložba će biti otvorena do 24. decembra, a ulaz je besplatan.

 

Foto: Promo Italijanski kulturni centar

 

(Visited 67 times, 1 visits today)

You might be interested in