Turizam je jedna od najvitalnijih grana i u uslovima krize

SlikaVest, Petrovac,  28. Marta – Turizam je  jedna jod najvitalnijih grana privrede koja i u uslovima ekonomske krize beleži konstantan rast pa je stoga neophodno veći fokus usmeriti na dalji razvoj ove delatnosti.

Turistička privreda bi zato trebao da izvrši pritisak na institucije i nosioce vlasti da unaprede infrastrukturu i olakšaju protok turista, neki su od zaključaka nedavno održane Prve Regionalne konferencije o preduzetništvu u turizmu, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Zadatak svih je prevazilaženje problema u nedostatkus tručnih kadrova, odnosno njihovo obrazovanje i edukacija kao i stalno podizanje svesti o ptencijalima turizma za ekonomski razvoj i nova radna mesta.

Prema rečima direktorke Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željke Rada Kukavićić, turizam u ovoj državi predstavlja jednu od strateških privrednih grana koja obuhvata oko 22 odsto crnogorskog BDP-a.

Učesnicima skupa su se obratili i državnih sekretar srpskog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević kao i  ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tulanskog kantona Mirsad Gluhić.

Direktor Turističke organizacije Budva Mladen Franović je istakao da lokalne vlasti pokušavaju da pomognu svim preduzetnicima i malim privrednicima da krenu u nove izazove i realizuju svoje ideje.

Prema njegovim rečima, preduzetnici moraju da imaju ideju, hrabrost i stav a podrška lokalne zajednice se ogeda u pružanju pomoći u oblasti edukacije, marketinga, promocije, finansijskih sredstava.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović naveo je da je podrška lolane samoupravne ključna u preduzetničkim poduhvatima u turizmu, navodeći da se greške u turizmu skupo plaćaju, jer kada jednom gost ode nezadovoljan, nikada se više neće vratiti.

Prva Regionalna konferencija o preduzetništvu u turizmu održana je pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u hotelu Palas u Petrovcu.

Na konferenciji je učestvovalo oko 100 preduzetnika iz regiona, kao i predstavnici vlada i institucija Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, resornih ministarstava, nacionalnih i lokalnih turističkih organizacija, udruženja, finansijskih institucija, nevladinog sektora.

(Visited 58 times, 1 visits today)

You might be interested in