Nacrt predloga pregovora za Poglavlje 27 o životnoj sredini do kraja juna

SlikaVest, Beograd, 15. februara – Otvaranje Poglavlja 27 podrazumeva analizu, procenu stanja i rešavanje najznačajnijih pitanja u skoro svim oblastima društvenog života koja se tiču životne sredine, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na sastanku Pregovaračke grupe 27 koji je održan u Narodnoj skupštini.

„U procesu koji neće biti lagan, naš prevashodni zadatak u ovom trenutku je da utvrdimo stanje u svim segmentima društva koji se odnose na životnu sredinu i identifikujemo probleme, a s druge strane da utvrdimo koliko će da košta njihovo rešavanje. To snimanje stanja potrebno je izvršiti na svim nivoima, jer svaki subjekat u Srbiji će morati da primenjuje mere za poboljšanje životne sredine, bilo da je reč o fabrici, preduzeću, ustanovi“, rekao je u uvodnom obraćanju Trivan.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da se proteže kroz skoro sve društvene segmente, Poglavlje 27 je najkomplikovanije, najskuplje i najvažnije u procesu pridruživanja EU.

„Ppodrška koju smo načelno imali prilikom osnivanja Ministarstva nije više dovoljna. Potrebno je da u onome što radimo i što stoji pred nama budemo i shvaćeni, da imamo razumevanje svih – od državnihorgana do civilnog društva, medija, celokupnog javnog mnjenja“, naglasio je ministar.

On je ukazao da je ekologija oblast koja integriše Srbiju i može da izmeni negativne pojave u svim oblastima društva.

„Međutim, Srbija neće žuriti sa otvaranjem Poglavlja 27, poučena iskustvom zemalja koje su postale članice EU, i plaćale velike penale zbog ishitrenih rešenja. Nemamo pravo na luksuz da zbog brzine sutra plaćamo kazne“, rekao je ministar i dodao da će nacrt pregovaračke pozicije biti izrađen do kraja juna ove godine, a zatim narednih meseci sledi usaglašavanje ovog dokumenta sa stavovima Evropske komisije.

Šef Pregovaračke grupe 27 Ivan Karić istakao je da je u procesu pregovaranja najveći izazov implementacija dogovorene pravne regulative i evropskih standarda u zaštiti životne sredine, i da će se kroz izradu direktiva koja predstoji razrešavati ključna pitanja u zaštiti životne sredine – uspostavljanje sistema upravljanja različitim segmentima životne sredine kao što su otpad, otpadne vode, itd.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević naglasila je značaj Poglavlja 27 za proces pridruživanja Srbije EU i izrazila podršku Ministarstvu zaštite životne sredine kao krovnom u njegovom otvaranju.

Prijavi opasni otpad na opasniotpad@ekologija.gov.rs

(Visited 34 times, 1 visits today)

You might be interested in