PROMOVISAN POBEDNIČKI ROMAN DRUGOG KOLA „ČITALAČKOG MARATONA“ IZDAVAČKE KUĆE KLETT

Pobednički roman II kola edicije „Čitalački maraton“, izdavačke kuće Klett, „Jaje, mleko, voda…“ autorke Mina D. Todorović, promovisan je u četvrtak u sali Desanka Maksimović na beogradskom Sajmu knjiga.

Na konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce do aprila ove godine stiglo je 437 rukopisa, a pet najboljih odabrao je stručni žiri koji čine književni kritičari i profesori srpskog jezika i književnosti Petar Arbutina, Dragana Ćećez-Iljukić i Krsta Popovski, i glavnog žirija sastavljenog od 157 nastavnika srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama širom Srbije.

Pobednica ovogodišnjeg „Čitalačkog maratona“ Mina D. Todorović istakla je da je presrećna i počastvovana nagradom, posebno što, kako je objasnila, rukopis vrednuju tri važna nivoa – stručnog žirija, nastavničkog žirija i učenika.

Prema rečima pobednice, prvi nivo je potvrda od stručnog žirija koji daje procenu književnog dela, drugi nivo je procena od strane velikog žirija sačinjen od preko 150 nastavnika koji daju procenu da li će rukopis biti zanimljiv i vredan đacima.

-Drago mi je što su se podudarila mišljenja i kritičara i nastavnika koji poznaju đački ukus, potrebe i želje. Ipak, svima nama će verovatno biti prersudna ocena učenika. Tu treću ocenu ću iščekivati sa ogromnim nestrpljenjem, rekla je D. Todorović.

Autorka pobedničkog romana „Jaje, mleko, voda…“ je istakla da je uverena da će deca čitaoci videti da im se obraćam sa jednakim poštovanje kao i prema zrelim čitaocima. Kako je D. Todorović ukazala, u romanu su načete pojedine teme o kojima deca razgovaraju i razmišljaju, ali i da bar kroz neke like govori jezikom današnje dece.

Pobednica „Čitalačkog maratona“ je ideju za pisanje dobila osluškujući razgovore đaka tokom šetnje svog psa, ali i u svom roditeljskom iskustvu.

-Živim blizu jedne škole na Novom Beogradu, pa sam po malo, dok moj pas njuška, prisluškivala o čemu osnovci razgovaraju, kakva im je terminologija… Čula sam mnogo šupljiv priča i ogovaranja nastavnika i drugara iz škole, potom o tome da li su neke patike original ili ne, pa o rijaliti programima… Čula sam da mnogo psuju, a shvatila sam da te psovke koriste kao poštapalice, uzrečice, nekao kao ventil u eksploziji besa. Sa druge strane, imate decu koja zaprepaste svojom pristojnošću, mislima i izlaganjem, kako sroče neku svoju misao. Upravo jedan od junaka iz moje knjige, dečak, spada u tu drugu kategoriju, ali on koristi sleng i ume da opsuje ili kaže poneku ružnu reč, ali samo kada je besan. On zapravo tražeći svoj identitet krivuda, a devojčica, glavna junakinja, koja je inače neutralna, nenametljiva, osvetljava mu prave puteve, objasnila je Mina. D. Todorović. Ona je dodala da je prijatno iznanađena što je njena knjiga odštampana u tiražu o kojim sanjaju svi pisci – 10.000 primeraka.

Pobednica drugog kola „Čitalačkog maratona“ Mina. D. Todorović (1964) živi u rodnom Beogradu, napisala je trilogiju „Virovi” koju čine romani „Vir svetova”, „Gamiž” i „Magma”, priče su joj objavljivane u „Politikinom zabavniku”, tematskim zbirkama fantastičnih priča i u antologiji „Nova srpska pripovetka”. Za pozorišni komad za decu „Tamaš” dobila je nagradu „Pavle Beljanski”.

Direktorka izdavačke kuće Klett, Gordana Knežević Orlić je naglasila da je konkurs „Čitalačkog maratona“ najdemokratskiji konkurs, da je čitav tim verovao da je ovo sjajan projekat, ali da nisu očekivali ovakav uspeh.

-Imali smo izvanrednu komunikaciju sa nastavnicima koji su se mnogo angažovali. Sve je imalo toliko divnu energiju, razmenu informacija… Prošle godine učenici su takođe birali najbolji roman i njihov ukus se poklopio sa izborom stručnog žirija a potom i glavnog žirija. U ovom kolu je bila mnogo jača konkurencija i duplo više romana, rekla je Knežević Orlić. Ona je istakla da veruje da je „Čitalački maraton“ pravi put da Klett negujemo srpsku književnost za mlade od jedanaest do četrnaest godina.

Petar Arbutina je rekao da je u poslu oko „Čitalačkog maratona“ na početku bilo važno bavljenje isključivo i samo tekstom,

-Svi smo imali dobru nameru, koja se, uopšteno govoreći, ticala očuvanja jezika, motivacije, čitanja, drugačijeg odnosa prema književnom delu, uvođenja u jedan interesni diskurs mladih ljudi, raznih netipičnih junaka koji nisu školska literatura, rekao je Arbutina. On je istakao da je žiri sa „Klett-om“ prošle godine u određenoj meri mogao da predvidi ono što ove godine suvereno može da potvrdi, a to je da su „Čitalački maraton“ i knjige iz ove edicije naišle na sjajan odziv kod publike, pre svega kod dece.

-Zaista je višeznačan ovaj konkurs. Sa jedne strane motiviše sve ono što možemo da podvedemo pod nekakvo podagoško i metodsko načelo nastave srpskog jezika, rekao je Arbutina.

Urednik edicije „Čitalačni maraton“, književni kritičar Krsta Popovski, istakao je da je svih pet rukopisa dobra literatura za decu, ali i da je zanimljivo što su različitog žanra.

-Ne prate neki tipičan kod u pisanju. Knjiga „Jaje, mleko, voda…“ jeste pisana za decu uzrasta od jedanaest do četrnaest godina, ali je namenjena svakom čitaocu. Dakle, isto kao što i mi stariji možemo da čitamo „Malog princa“, jer je to dobra literatura, ne potpada pod neki žanr, objasnio je Popovski. On je dodao da je pobednički roman autentičan i da je odskakao od svega onoga što je poznato u srpskoj literaturi za decu.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Dragana Ćećez Iljukić je rekla da ovogodišnji pobednički roma za razliku od prošlog, dovodi junakinju, devojčicu iz zabiti, iz daljine, i koja u toj daljini ima samo jednu babičku i jednog psa.

-U toj daljini naučila je sve ono što savremenom detetu u gradu nedostaje. Pišući nekoliko recenica o ovom romanu nazvala sam ga „Sudarom svetova“ zbog toga što ta mala devojčica stasava i odrasta u jednoj urbanoj porodici koja je imala sve preduslove da ima divan i čedesan život u gradu, ali sve ono što savremeno društvo u kom svi mi živimo na celom svetu, ruši porodicu i dovodi je na ona vrata kroz koja je teško proći, i kad se prođe teško je zadržati ono zašta smo se borili. Ta devojčica veruje da idući za svojim srcem može da ostvari svoj život na pravi način. Ona je zapravo iz te divljine došla kao neko ko promoviše takođe prave vrednosti, i ona nam kao takva služi na čast i daje nadu da se nečemu možemo naučiti iako dolazi sa Stare planine. Ova knjiga će nešto uraditi, Dragana Ćećez Iljukić.

Pored pobedničkog romana „Jaje, mleko, voda…“ Mine D. Todorović, nagrađeni romani II kola edicije „Čitalački maraton“ su: „Osnovci“ Biljane Lane Maksimović, „Navijam za šaptača“ Biljane Marković Jevtić, „Kad dnevnik progovori“ Ivane Knežević i „EX YU pionir“ Borisa Jašovića.

Prvonagrađenom romanu pripada nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara.

Akcija se nastavlja otvaranjem Čitalačkih klubova u osnovnim školama. Do sada je otvoreno više od petsto klubova, a očekuje se uključivanje još škola u kojima će se formirati klubovi. Urednici i autori Izdavačke kuće Klett pripremiće kreativnu metodičku aparaturu kao podršku nastavnicima za održavanje pet radionica u toku školske godine. Polazeći od svog čitalačkog iskustva, učenici će imati mogućnost da aktivnim učešćem vežbaju da argumentovano brane svoj stav, podignu govorničke veštine, izgrade kritički odnos prema sebi i drugima i usvoje umeće komunikacije. Nakon održanih svih pet radionica, učenici članovi Čitalačkih klubova glasaće za prvi roman po svom izboru. Prvoplasirani roman će biti poslat kao poklon svim učenicima članovima kluba.

 

 

(Visited 304 times, 1 visits today)

You might be interested in