Repertoar bioskopa “Vlada Divljan” ovog leta bogat i drugačiji

SlikaVest: Beograd, 09. juna – Bogat i drugačiji filmski program bioskopa „Vlada Divljan“ koji će trajati od 12. juna do 2. jula najavljen je danas na konferenciji za medije, tim povodom, umetnički direktor pomenutog bioskopa Darko Bajić je poručio da će ovaj program obogatiti bioskopski beogradski repertoar ovog leta.

Bioskop Vlado Divljan Bajic izjava
Darko Bajić

„Bioskop „Vlada Divljan“ ima tu moć da prikazuje filmove koji su zapostavljeni u odnosu na industrijski film koji nas okuplja sa svih strana i oduzima nam mogućnost da dođemo do nekih novih ideja i slobodnog mišljenja“, istakao je Bajić.

Prema njegovim rečima, bioskop „Vlada Divljan“ neguje program koji nas pokreće na neka nova razmišljanja jer, kako navodi, umetnost nije samo zadovoljstvo ona i obogaćuje ljude.

„Centar za kulturu „Vlada Divljan“ i opština Palilula su nam otvorili vrata i ukazali poverenje, a mi smo kroz probni rad koji smo imali dokazali da je takav bioskop moguć“, kaže Bajić i dodaje da je od novembra prošle godine, kada je bioskop otvoren, preko 5.000 ljudi gledalo filmove baš ovde.

Naglasio je da su upravo filmski festivali sa kojima je bioskop sarađivao, a među kojima su bili FEST, Festival autorskog filma, Festival nagrađenog filma doveli ljude u ovu bioskopsku salu.

Bajić je podsetio da se od 1. do 4. juna u Domu kulture “Studentski grad” održavao drugi po redu Dok` N` Ritam festival, koji je bio izuzetno posećen i prihvaćen, a predstavlja kombinaciju dokumentarnih filmova o muzičkim autorima i muzičkih koncerata.

„Pobednički filmovi sa tog festivala biće prikazani na bis od 20. do 24. juna u okviru letnjeg reperotara bioskopa „Vlada Divljan“, rekao je Bajić.

Pored filmova „Putovanje“, „Ledi Magbet“, „Una“, „Osveta na čekanju“ koji će biti prikazani u paliluskom bioskopu, Bajić je za 28. jun najavio dvostruku premijeru filmova „Iluzije“ čuvenog poljskog reditelja Andžeja Vajde i „Pusti me da nađem srcu lek“ mladog diplomiranog reditelja Miloša Čolića.

Kao jedan od načina da se borimo za kulturu jeste da promoteri festivala i bioskopa budu glumci, poručuje Bajić, i tom prilikom pozvao je sve filmske umetnike da svojim dolaskom na filmske projekcije budu deo ove važne borbe.

Medijima na konferenciji obratila se umetnički direktor festivala Dok` N` Ritam Sandra Rančić koja je izrazila zadovoljstvo što će festival svoj bis imati u bioskopu „Vlada Divljan“, jer je to, kako ističe, simbolički gledano najvažnije mesto u gradu za ovakav festival.

„Prošlo je pet dana od zatvaranja festivala, festival je bio još veći i još posećeniji, imao je u svakom segmetnu programa bar jedan broj više u odnosu na prošlogodišnji“, istakla je Rančić.

Selektor festivala Dok` N` Ritam Igor Toholj je izjavio da će posetioci bioskopa „Vlada Divljan“ od 20. do 24. juna moći da vide filmove kojih u drugim beogradskim bioskopima nema, poput „Kako je Panta dospeo na kazan“, „Lutajuća srca“ ili „Pljuni istini u oči“ o kultnom albumu muzičke grupe Buldožeri.

Glumica Tijana Čurović, koja je i promotivno lice Centra za kulturu „Vlada Divljan“, najavila je da će u okviru manifestacije „Leto na Paliluli“ koju organizuje opština Palilula biti niz filmskih projekcija, predstava, kulturnih večeri, izložbi…

Organizatori preporučuju da detaljne informacije o filmovima i vremenu njihovog prikazivanja potražite na sajtu www.kcvladadivljanbioskop.rs

(Visited 483 times, 1 visits today)

You might be interested in