Preobraženje proslavljeno i u manastiru Krka

SlikaVest, Kistanje, 19. avgusta – Svetim liturgijama Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Preobraženju Gospodnjem, uspomeni na događaj na gori Tavor kada se Isus Hristos, prema predanju, prvi put pred odabranim učenicima, Petrom, Jakovom i Jovanom, preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

Proslavljanjе Preobraženja održano je i u manastiru Krka u Kistanjama kod Knina, u Eparhiji dalmatinskoj, uz prisustvovao velikog broja vernika.

Bogosluženje je predvodilo više episkopa uz sasluženje sveštenstva Eparhije dalmatinske.

Vladika Fotije ukazao je u besedi povodom praznika da su mnoge pravoslavne svetinje u Dalmaciji obnovljene – manastiri Krka, Krupa, Dragović i druge.

“Sada imamo sedam manastira u Dalmaciji. To je temelj duhovni za opstanak, ali treba narod svojom ljubavlju da se vrati na ove prostore svojom molitvom, poštovanjem svojih temelja gde su nikli, svojih ognjišta, svoje vere i krsne slave, i tako ćemo opstati. Dakle, to nam je put, to nam je put Svetoga Save”, istakao je vladika Fotije.

Prazniku Preobraženja u manastiru Krka prisustvovao je i predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac koji je izjavio da Srbi traže novu snagu u trenutku kada je njihov povratak u Hrvatsku zaostao.

 

(Visited 489 times, 1 visits today)

You might be interested in