Potpisan ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma

SlikaVest, Beograd, 22. martra – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Palati Srbija svečanom potpisivanju ugovora sa francuskom kompanijom “Vansi erports” o koncesiji Aerodroma “Nikola Tesla”, čija je ukupna nominalna vrednost približno 1.461.508.000 evra.

Ugovorom su regulisani jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Ddokument su potpisali potpredsednca  Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor “Vansi koncesija” i predsednik “Vansi erports” Nikola Notbar, Masimo Bruco iz “Vansi erports Srbija” i v. d. generalnog direktora Aerodroma “Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević, a svečanosti je prisustvovao i ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Ana Brnabić je ocenila da je potpisana koncesija odličan pokazatelj da je Srbija na dobrom putu, i da ide u pravcu moderne evropske države, lidera Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi.

Ona je podsetila na to da je vlada na čijem je čelu, nakon sveukupnih reformi koje je sprovela prethodna vlada, nastavila u tom pravcu, i da se sada možemo pohvaliti suficitom, finansijskom stabilnošću, sve boljim kreditnim rejtingom, padom stope nezaposlenosti i javnog duga.

Predsednica Vlade je naglasila da je u prethodnom periodu, zahvaljujući dobrom poslovanju i ulaganjima iz sopstvenih sredstava, Aerodrom “Nikola Tesla” došao do cifre od 5,3 miliona putnika u prethodnoj godini, izrazivši očekivanje da će “Vansi” to podići na 15 miliona putnika godišnje, čime ćemo se pozicionirati kao čvorište vazdušnog saobraćaja i dobra turistička destinacija.

Premijerka je istakla da je prošle godine ostvaren devizni priliv od turizma u visini od 1.1 milijarde evra, a da će zahvaljujući i ovoj koncesiji on biti sve veći a turizam biti sve značajnija grana privrede.

Ana Brnabić je, takođe, izrazila uverenje da će, kada Aerodrom “Nikola Tesla” bude počeo da radi u punom kapacitetu, potencijal u turizmu biti ogromnan, što će dodatno uticati na rast ekonomije, BDP-a, kao i na dodatno smanjenje nezaposlenosti.

Ministarka Zorana Mihajlović je istakla da je ovo veliki dan za Srbiju i Beograd, kao i za sam aerodrom, i ukazala na to da je cilj da ta vazdušna luka postane transportni koridor i čvorište za ovaj deo Evrope.

„Ugovor o koncesiji znači dalji razvoj Aerodroma ‘Nikola Tesla’, a doprineće i jačanju odnosa Srbije i Francuske“, ocenila je Mihajlović, napomenuvši da će svake godine biti isplaćivana koncesiona taksa.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni je izrazio uverenje da će ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma privući mnoge druge francuske kompanije u Srbiju, i izneo podatak da u Srbiji danas posluje oko 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

(Visited 36 times, 1 visits today)

You might be interested in