Poslovni centar srpske dijaspore uskoro u PKS

SlikaVest, Beograd, 29. decembra – Investicioni i poslovni centar srpske dijaspore kao tačka kontakta, povezivanja i podrške onima koji rade u inostranstvu a nameravaju da investiraju u Srbiji, počeće da radi u Privrednoj komori Srbije (PKS) već prvih meseci sledeće godine, najavio je predsednik PKS Marko Čadež na godišnjoj sednici Poslovnog saveta za dijasporu PKS.

Čadež je rekao će Komora osnivanjem ovog centra, u okviru projekta “Diaspora Investment and Business Development in Serbia”, postati informativni punkt, i kako je istakao, servis i spona dijaspore sa domaćom privredom, državnim institucijama i lokalnim samoupravama.

Cilj osnivanja ovog tela Komore, a koji je rezultat strateškog partnerstva sa Programom za razvoj UN, Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i Ministarstvom trgovine, jeste da se nadležne institucije aktivnije uključe u razvoj biznis ideja dijaspore I da se zajedno radi na pripremi i realizaciji investicionih i poslovnih projekata srpske dijaspore u Srbiji.

„Naši ljudi iz dijaspore na jednom mestu moći će da dobiju sve potrebne informacije o uslovima, mogućnostima i podsticajima za ulaganja. Bilo da je reč o grinfild ili investicijama u postojeće objekte, samostalnim ili zajedničkim investicionim poduhvatima sa partnerima iz Srbije ili inostranstva, privrednim ili infrastrukturnim projektima koji se mogu realizovati kroz javno-privatna partnerstva”, istakao je Čadež.

Dijaspora će na raspolaganju imati i online bazu projekata i lokacija za investiranje, “Atlas lokalnih samouprava”, sektorske i analize tržišta, podatke o izvoznoj ponudi domaćih kompanija i investicionim i drugim privrednim potencijalima opština i gradova.

“Istovremeno, privrednicima iz Srbije, povezivanjem sa našom dijasporom, širom sveta otvaraju se nove mogućnosti za privlačenje investicija, plasman robe na tržištima zemalja u kojima posluje naša dijaspora, ali i zajedničku proizvodnju radi izvoza na ta tržišta kroz partnerstva sa našim ljudima koji žive i rade van zemlje i njihovim poslovnim partnerima”, naglasio Čadež.

On se zahvalio predstavnicima Programa podrške UN za saradnju (UNDP) u Srbiji na, kako je rekao, ukazanom poverenju da PKS realizuje ove projekte kao i na finansijskoj i eksperskoj podršci te organizacije.

Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Steliana Nedera, istakla je da je dijaspora najveći investivioni potencijal Srbije i da je potrebno da se on pronađe i prepozna.

“Srbija danas ima broj stanovnika koji je identičan broju stanovnika iz 1967. godine, a podaci pokazuju da je populacija u stalnom opadanju”, rekla je Steliana Nedera i podsetila da je broj onih koji su emigrirali sa ovih prostora povećan za 15 odsto u protekle četiri decenije.

Zato, navela je ona, projekti sa dijasporom mogu da otvore nova radna mesta u Srbiji i zadrže dalji nastavak migracije radne snage ka, pre svega, zapadnoj Evropi.

Sednici Saveta za dijasporu prisustvovali su članovi i gosti iz brojnih zemalja, a bilo je reči i o organizaciji 3. Samita poslovne i akademske dijaspore, koji će biti održan početkom juna 2018. u Cirihu, umrežavanju poslovne i akademske  dijaspore u južnoj Nemačkoj, kao i Naučno tehnološkom parku Beograd. Savet za dijasporu PKS razmatrao je i druge inicijative i predloge konkretnih aktivnosti u 2018. godini.

(Visited 77 times, 1 visits today)

You might be interested in