Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u opštini Palilula

SlikaVest: Beograd, 25. novembra – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas je održana tribina pod nazivom „Prijavi nasilnika, isključi nasilje“ u zgradi Gradske opštine Palilula.

Na tribini su govorili predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić, autor emisije „Crna hronika“ Mladen Mijatović i voditeljka RTS-a Irina Đorđić.

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić tim povodom je izjavio da je država u prethodnom periodu uradila veliki posao kada je reč o borbi protiv nasilja nad ženama.

„Ženska parlamentarna mreža je, pre svega, pokrenula inicijativu, a zatim je usvojen Zakon u Skupštini koji će učiniti da se preventivno borimo protiv nasilja“, istakao je Jovičić.

On je dodao da mala lokalna zajednica kao što je Palilula želi da doprinese toj borbi, ali i da uspostavi dobar sistem, dobru saradnju između svih državnih institucija, opština, policije, nevladinog sektora.

„Apelujemo da sve žene na našoj teritoriji slobodno prijave nasilje u porodici, da u svakom trenutku znaju da je država i da su institucije uz njih, a mi ćemo gledati da rezultat naše borbe bude sve manji broj negativnih scena koje možemo videti u javnosti“, naglasio je predsednik.

Autor emisije „Crna hronika“ Mladen Mijatović izjavio je da je ovo još jedna u nizu ideja opštine Palilula gde njeni čelnici vode računa o svim aspektima bezbednosti i svim kategorijama građana.

„O nasilju nad ženama kao o jednoj specifičnoj vrsti nasilja koja je, nažalost, u poslednje vreme u ekspanziji treba da govorimo što više i to prvenstveno preventivno kako bi u praksi što manje takvih slučajeva imali na terenu“, poručio je Mijatović.

On je rekao da svi segmenti društva treba da se uključe u sveobuhvatnu akciju i kampanju, ne treba samo da se setimo na današnji dan ovog specifičnog vida nasilja već da o tome govorimo svih 365 dana godišnje.

„Ja osuđujem svaki vid nasilja i neću deliti nasilje na psihičko ili fizičko, i apelujem na sve osobe ženskog pola da odmah kada se dogodi prvi incident prijave nadležnim organima svaki vid nasilja, jer ukoliko prećute prvi put ulaze u jednu spiralu iz koje teško ima izlaza“, zaključio je Mijatović.

Prema njegovim rečima, one nasilje mogu prijaviti policiji, centrima za socijalni rad, najbližoj zdravstvenoj ustanovi, nevladinim organizacijama, gde će upravo na tim mestima odmah dobiti adekvatnu stručnu pomoć i što je najvažnije biće zaštićene.

Tribina je održana u cilju podizanja svesti o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog i porodičnog nasilja.

(Visited 31 times, 1 visits today)

You might be interested in