Novi fosili u Sava centru

Marinko Kolnago, Sanja Doležal i Vladimir Kočiš Zec, donose jedinstveni muzički doživlјaj u Sava Centar, u petak 15. novembra.

Mini-turneju „Novi fosili“ započeli su u Zagrebu koncertima u „Lisinskom“, a nakon beogradskog planiran je nastup i u Ljubljani. Pred Beograđanima nastupiće Sanja Doležal, Marinko Colnago i Vladimir Kočiš Zec.

Malo je muzičkih imena koja su se oduprla vremenu i promenama trendova i koja su ostala omilјena kod svih generacija. Upravo takvo retko ime su Novi fosili koji će u 2019. godini proslaviti 50 godina postojanja. To će posvedočiti i jedini član benda koji je tu od samog početka, pa do danas, Marinko Kolnago, a koji se još uvek živo seća te 1969. godine kada je sa Slobodanom Momčilovićem osnovao bend.

Menjali su se članovi benda, neki su nažalost prerano napustili ovaj svet, poput omilјene pevačice Đurđice Barlović, osnivača benda Slobodana Momčilovića kao i poslednjeg bubnjara Nenada Šarića, ali Novi fosili su bili jači od svih prepreka i sada već 50 godina šire ‘dobre vibracije’.

Bend je tokom godina osvojio sve moguće nagrade u bivšoj Jugoslaviji, a vrlo zapaženi bili su i na inostranim festivalima. Nјihove ploče i albumi godinama su bili najprodavaniji, a njihove pesme postale su hitovi svih vremena: Da te ne volim, Reci mi tiho, Saša, Šuti moj dječače plavi, Sanja, Košulјa plava…

Uz Rajka Dujmića, autora nekih od najvećih hitova grupe, zasigurno je najprepoznatlјivije lice benda Sanja Doležal koja s Fosilima nastupa još od 1983. godine. U grupu je došla sa 20 godina, ali je vrlo brzo postala jedna od najvećih zvezda bivše države, te je sa Fosilima proputovala Evropu, SSSR, Kanadu I SAD.

Godine 1987. Novi fosili predstavlјaju Jugoslaviju na Evroviziji u Briselu, sa pesmom ”Ja sam za ples” i osvajaju četvrto mesto. Singl s pesmom objavlјen je u devet evropskih zemalјa.

Danas, 50 godina nakon osnivanja benda, njihova je dužnost da genarcijama koje dolaze prenesu svoju ostavštinu, pa Marinko Kolnago, Sanja Doležal i ‘dobri duh benda’ Vladimir Kočiš Zec započinju “Priču o 50 godina Novih fosila”. Kroz nju će se prisetiti svih važnih događaja i osoba u proteklih pola veka.

“Priča o 50 godina Novih fosila – Za dobra stara vremena” biće veliko slavlјe muzike, tradicije i lјubavi, za sve generacije.

Bend je tokom godina osvojio sve glavne nagrade za diskografiju, a zapažene su i na međunarodnim festivalima i takmičenjima. Njihovi zapisi i albumi godinama su najprodavaniji album, a njihove pesme postale su hitovi svih vremena: Don’t Love Iou, Tell Me Kuietli, Sasha, Shut Up Mi Boi Blue, Sanja, Shirt Blue …

1987. godine Novi Fosili su predstavljali Jugoslaviju na Evroviziji u Briselu sa pesmom I Am for Dance i osvojili četvrto mesto. Singl je objavljen u devet evropskih zemalja.

(Visited 21 times, 1 visits today)

You might be interested in