Na Kalemegdanu svečano otvoren 15. Vitez fest

SlikaVest, Beograd,  31. marta – Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je na Kalemegdanu manifestaciju „Vitez fest“, koja se održava 15. put u organizaciji Kraljevskog reda vitezova. Mladenović je poručio da danas možemo da vidimo kako je Beograd izgledao početkom 15. veka kada ga je despot Stefan Lazarević postavio za prestonicu i ujedno zahvalio svima koji su danas doveli decu na Kalemegdan jer, kako je rekao, imaju šta da nauče o svojim slavnim precima.

Mladenović je prisutne pozdravio u ime grada Beograda i poželeo im srećnu Lazarevu subotu, kao i predstojeći praznik – Cvete.

“Danas otvaramo ovu divnu manifestaciju 15. put i obogaćujemo kalemegdansku tvrđavu vitezovma, damama i svim onim što je krasilo Beograd početkom 15. veka, kada je despot Stefan Lazarević postavio naš grad za prestonicu Srba i Srbije. Kalemegdan je u tom periodu bio mesto na kojem su se okupljali evropski vitezovi najvišeg reda. Despot Stefan Lazarević je bio predvodnik viteškog reda Zmaja i jedan od najvažnijih i najperspektivnijih vitezova tog doba”, rekao je Mladenović.

On je izrazio nadu da ćemo se tokom dva dana trajanja manifestacije bar malo vratiti u slavne dane srpske prošlosti.

“Srpski narod može da se ponosi svojom prošlošću i nadam se da ćemo našu decu naučiti herojskoj istoriji. Na taj način ćemo ih naučiti pravim vrednostima i zbog toga dugujemo zahvalnost Kraljevskom redu vitezova, koji nas 15 godina okuplja na ovaj način.  Ova manifestacija je sjajan pokazatelj naše tradicije i naših korena. Želim da zahvalim Beograđanima jer dovode decu da uče o našoj slavnoj prošlosti. Naša deca bi trebalo da budu ponosna na svoje pretke koji su nosili ime srpstva i viteštva tokom prethodnih vekova”, ukazao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Osnivač Kraljevskog reda vitezova Zoran Hadži Mrđenović istakao je da su poruke koje se danas šalju sa Kalemegdana najviše namenjene deci. On je prisutne upoznao sa gostima koji su stigli iz inostranstva, pa su posetioci mogli da vide ruske husare, ali i srednjovekovne ratnike iz Poljske i Belgije.

Marija Mijić iz JP „Beogradska tvrđava“ je podsetila da se ove godine Vitez fest peti put održava na Kalemehdanu. Ona je istakla da je kalemegdanska tvrđava najbolje mesto za dočaravanje srednjovekovnog vremena i običaja.

Srednjovekovnim običajima i tradiciji pridružili su se i pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su tradicionalno bili veoma zanimljivi najmlađim posetiocima.

(Visited 69 times, 1 visits today)

You might be interested in