Poziv Beograđanima za „Martovski festival”

SlikaVest, Beograd,  26. marta – Tradicionalni „Martovski festival” biće otvoren u sredu, 28. marta, u 19 sati u Domu omladine Beograda, izjavio je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović na konferenciji za novinare u Starom dvoru. On je tom prilikom istkao da je Grad Beograd ponosan na „Martovski festival” i njegovu tradiciju, izrazivši uverenje da će ove godine takmičarski, ali i revijalni deo festivala biti prava poslastica za publiku.

Mladenović je podsetio da je pred nama 65. izdanje jednog od najstarijih svetskih festivala dokumentarnog i kratkometrožnog filma. Nadam se da ćemo i ove godine, naveo je zamenik gradonačelnika, uspeti da nastavimo tradiciju kvaliteta i na taj način doprineti razvoju srpskog dokumentarnog filma.

“‘Martovski festival’ počinje u sredu, 28. marta, i trajaće do nedelje, 1. aprila, što znači da je trajanje ove godine produženo. Selektori su imali mnogo posla zbog velikog broja prijava, a moram da napomenem da očekujemo da i revijalni deo festivala bude podjednako uzbudljiv i kvalitetan. Zadovoljni smo kvalitetom filmova i nadamo se da će isti utisak imati i publika. Festival će ‘pratiti’ radionice i razgovori sa autorima, a na nekim prethodnim konferencijama za štampu saopšteno je da će ove godine akcenat biti na domaćem dokumentarnom filmu i srpskoj kinematografiji”, rekao je Mladenović.

On je dodao da su Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja finansijski podržali ovaj festival, ali uz veliku pomoć Filmskog centra Srbije, koji je prepoznao važnost ove manifestacije.

Zamenik gradonačelnika je apostrofirao važnost dolaska 20 stranih gostiju, priznatih i poznatih autora, koji će, kako je rekao, sigurno doneti dodatni kvalitet „Martovskom festivalu”. Ujedno, Mladenović je naglasio da će i ove godine biti dodeljena nagrada za životno delo profesorki Fakulteta dramskih umetnosti Jelica Đokić, koja je dala veliki doprinos razvoju dokumentarnog filma u Srbiji.

“Pozivam sve Beograđane da nam se pridruže i pogledaju kvalitetne dokumentarne filmove. Otvaranje je zakazano za sredu u 19 sati, a koliko je program atraktivan pokazuje i činjenica da su sve karte za otvaranje rasprodate”, poručio je Mladenović.

Umetnički direktor „Martovskog festivala” Marko Popović podsetio je da je godina za nama bila izuzetno uspešna kada je reč o domaćoj produkciji dokumentarnog filma, što je verovatno i najviše uticalo na veliki broj prijava.

“Odlučili smo da ove godine budemo agresivniji u promociji festivala na međunarodnom planu. Veoma smo pažljivo probrali 80 filmova za takmičarsku konkurenciju i mislim da je festival ove godine ‘jači’ u odnosu na prošlu”, rekao je Popović.

(Visited 71 times, 1 visits today)

You might be interested in