IZDAVAČKA KUĆA KLETT O RATU MEĐU IZDAVAČIMA – Borimo se kvalitetom, ali slede i tužbe

Istine i laži bio je moto konferencije za novinera kojim je izdavačka kuća Klett odgovorila na novinske natpise i informacije koje su medijima plasirali njihovi konkurenti, pre svega izdavačka kuća “Vulkan” koja je pre godinu dana ušla u posao sa udžbenicima.

-Ne mogu da dostignu kvalitet i bore se lažima i to oni koji treba da stvaraju udžbenike za decu, rekla je direktorka Kletta Gordana  Knežević Orlić najavljujući tužbe protiv konkurenata koji su “posegli za lažima i klevetama” u sred kampanje za izbor udžbenika za II I VI razred osnovne škole.

– U toku je odabir i zato i pokušavaju da nas oblate. Izdavačke kuće “Vulkan” i BIG tužili  sun as Ministarstvu prosvete i Agenciji za borbu protiv korupcije za didaktičke kutije, nešto što i sami rade. Mi smo ovde u zemlji čuda, ali ja ne želim da budem učesnik pijace, jer se bavim ozbiljnim poslom, obrazovanjem. Naime, oni su iskopirali naše didaktičke kutije i loše prošli na tržištu, a onda nas tužili za korupciju za nešto što poklanjamo, ne nastavnicima i direktorima  da nose kućama i igraju se sa svojom decom, već đacima uz udžbenike, da bi lakše savladali gradivo. Ne može uidžbenik da bude nastavno sredstvo, rekla je Knežević Orlić I ukazala da je vrednost sadržaja didaktičkih kutija 30 evra, a ne 300 kako konkurencija tvrdi. Na konferenciji su govorili I Ivan Perić direktor razvoja Kletta, prof dr Mirko Šuica, urednik za istoriju, prof dr Vesna Lompar, autorka udžbenika za srpski jezik i prof dr Nebojša Ikodinović, autor udženika za matematiku, koji su deo tima od više od 1000 domaćih autora i 138 zaposlenih koji rade na stvaranju udženika za decu. Navodeći da je Klett domaća kompanija, sa stranim osnivačkim kapitalom I da domaći vrhusni stručnjaci pišu udženike demantovali su napise koji su osvanuli po novinama “stranci pišu nađe udžbenike”. Autori su rekli da takve konstatacije ne pogađaju samo njih već i hiljade nastavnika I učitelja koji učestvuju u pisanju udženike.
– Mi ih sami koncipiramo i pišemo udženike prema zahtevima nastavnog programa, standardima postignuća i zakonima ove zemlje. Kada je reč o udžbenicima za istoriju mislim da je dovoljno pomenuti ime prof dr Mire Radojević dopisnog člana SANU, koja je jedan od autora velikog epsrtskog tima izdavačke kuće Klett,  rekao je prof dr Mirko Šuica. Standardi koji propisuju Zavod za udžbenike i nadležno ministarstvo kaže profesorka Lompar osnov je, pre svega njenog  rada na udženicima.
– Nije bilo nikakvih pritisaka na nas, sve smo koristili što je izdavačka kuća Klett nudila, ali smo organizovali udženike po slobodnoj volji poštujući sve nacionalne interese, bez obzira na vlasnički, osnivački kapital kuće. Osnov autorskog angažmana je da udžbenik zaista bude kvalitetan i u njega je zaista uložen ogroman trud, od  rada grafičara do recenzenta, rekla je profesorka Lompar. Profesor Ikodinović , je kao i njegova koleginica od 2007. godine angažovan od strane Kletta i autor je udženika za matematiku. On je istakao da se u Srbiji čak i za matematiku, za koju bi se reklo da je univerzalni predmet, prave posebni nastavni programi i da se razlikuju čak i kada je reč o zemljama o okruženju.
– Angažovan je tokom pisanja veliki broj nastavnika koji su izneli svoje ideje i predloge i oni su se nali u našim udženicima, kaže Ikodinović.Direktor razvoja  Ivan Perić podsetio je da je Klett, koji šposluje u 100 zemalja osnovan 1896. godine, kada i Prva beogradska gimnazija u kojoj je svojevremeno bio direktor.
– I dan danas se osnivači Kletta bave obrazovanjem i samo ulažu u obrazovanje, podsetio je Perić i ukazao da je i didaktički materijal, koji je bio predmet napada konkurencije, prateći za udženike da bi se lakše realizovala nastava.
(Visited 337 times, 1 visits today)

You might be interested in