Гласови ученика потврдили победника 2. Читалачког маратона

Ђаци Србије су изабрали! У 2. Читалачком маратону Издавачке куће „Клет” из Београда за победнички роман за младе од 11 до 14 година проглашен је роман „Јаје, млеко, вода…” ауторке Мине Д. Тодоровић.

У првој години организовања акције, школској 2017/18, постигнут је велики успех! На расписани Конкурс за необјављени роман пристигло је 209 рукописа. Чланови Стручног жирија, као и 142 члана Главног жирија, одабрали су својим гласовима пет рукописа који су одштампани у првој едицији. Одабрани романи читали су се и анализирали на радионицама у чак 520 основних школа, а Читалачки клубови формирани у школама бројали су 8.500 ученика.

Друга година организовања била је још успешнија и још више аутора послало је своје рукописе, па је тако Стручни жири, састављен од еминентних књижевних критичара и наставника српског језика и књижевности, имао задатак да пажљиво прочита и прегледа њих 437. Заједно са 157 чланова Главног жирија и овај пут је одабрано пет најбољих наслова који су штампани у оквиру другог кола едиције. У читању награђених романа уживало је 9.500 чланова Читалачких клубова широм Србије.

По завршетку радионица, ученици су гласали, а књижевни суд који су дали поклопио се са оним који су претходно дали њихови наставници:

  1. место: „Јаје, млеко, вода…”, Мина Д. Тодоровић
  2. место: „Основци”, Биљана Лана Максимовић
  3. место: „Навијам за шаптача”, Биљане Марковић Јевтић
  4. место: „Кад дневник проговори”, Ивана Кнежевић
  5. место: „ЕX YU пионир”, Борис Јашовић

Сви чланови Читалачких клубова добили су победнички роман на поклон. На крају школске године додатно је одржано извлачење, где је 50 ученика који су попунили формулар за оцењивање награђено посебним наградама. Број Читалачких клубова у основним школама у Србији повећава се из године у годину. Циљ акције Читалачки маратон, која је подржана од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, јесте да негује српски језик, књижевност за децу и младе, као и да мотивише младе да читају.

Прочитајте више на www.klett.rs

(Visited 140 times, 1 visits today)

You might be interested in