Đorđu Despiću uručena nagrada Miloš Crnjanski

SlikaVest, 03. februar 2020 – Nagrada Miloš Crnjanski dodeljena je juče književniku Đorđu Despiću za knjigu poezije „Pesme i drugi požiljci“. Nagrada se dodeljuje od 1981.  svake dve godine i domaćem piscu za najbolju prvu knjigu iz svih oblasti u kojima se ogledao i sam Crnjanski – roman, pripovetka, poezija, drama, esej, putopis, memoaristika. Nagrada se dodeljuje za delo od izuzetne vrednosti, a na jučerašnjoj svečanosti posvećenoj Despiću i njegovoj knjizi priustvovao je i poslednji laureat Filip Grbić koji ju je poneo za roman „Ruminacije o predstojećoj katastrofi“.

-Ovo je prva knjiga poezije koja je ponela ovu nagradu, koja je do sada dodeljivana za drame, romane, pripovetke… rekao je predsednik Zadužbine Miloš Crnjanski i stručnog žirija prof dr Milo Lompar. Odlukom žirija, u čijem sastavu su bile i dr Slađana Jaćimović i dr Bojana Stojanović Pantović, književnik Despić se svrstao među više od 50 laureata ove prestižne književne nagrade, koju su poneli i Borislav Pekić, Dušan Kovačević, Borislav Mihajlović Mihiz. Sastoji  se od povelje i bronzane medalje sa likom Miloša Crnjanskog i novčanog dela u iznosu od 2000 evra.

-Izdavačka kuća „Кlett” prepoznala je važnost ovog poduhvata– u želji da podrži mlade pisce i u saradnji sa Zadužbinom od 2013. godine obezbeđuje nagradu za dobitnika, rekao Lompar pred svečano uručenje. Laureatu je nagradu predala generalna direktorka „Kletta“ Gordana Knežević Orlić koja je izrazila zahvalnost što je ova izdavačka kuća kao jedna od najvećih obrazovnih ustanova uključena i ovom nagradom u negovanje vrednosti značajnih za odrastanje mladih. Po rečima dr Bojane Stojanović Pantović nevelika zbirka Đorđa Despića od 32 pesnička teksta „Ožiljvi i druge pesme“ pada u pravi čas i za autora i za čitalačku publiku. Piščevo stvaralaštvo uporedila je sa onim što su svojim perom donosili  jedan Vinaver,  Petrović, Kafka, te sam Crnjanski u pojedinim radovima…

Pesnik, laureat je iz ličnog ugla progovorio o Crnjanskom i njegovom utricaju na njegov život, profesiju i stvaralaštvo.Kasko se čulo životni pečat dao je prvi susret sa rečima poeme „Stražilovo“ jedne noći na III Programu Radio Beograda na 100- godišnjicu rođenja Crnjanskog.

-Te noći sam shvatio kolika je lepota i moć književnosti, te noći sam spoznao šta mi je činiti u životu, rekao je Despić

 Usledio je upis na srpsku književnost na Filozofskom fakultetu, da bi na 100- godišnjicu „Lirike Itake“ dobio nagradu koja nosi ime srpskog velikana književnosti.

-Zar poezija nije čudo, zar Crnanjski nije čudo, rekao je laureat Despić, danas vanredni profesor na Teoriji književnosti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji je  pre nagrašđene zbirke poezije objavio tri knjige.

(Visited 61 times, 1 visits today)

You might be interested in