DELEGACIJA 14.OKTOBRA U ČEŠKIM KOPRIVNICAMA – Posle 50 godina “Tatra” opet u Srbiji

Delegacija “14. Oktobra” iz Kruševca  posetila je proizvodne pogone tradicionalnog češkog proizvođača automobila „Tatra Trucks“ u koprivnicama, koji se s pravom  smatra porodičnom srebrinom češke industrije i razgovarala o mogućnostima da se određene komponenta za najsavremenije Tatra kamione proizvode kod nas. Tim pre što je „14. oktobar“ od skora pod krilima Čehoslovak grupe, u okviru koje posluje i „Tatra“, čija istorija datira od kraja 1850. godine i sada je kompanija sa najdužom tradicijom proizvodnje vozila u svetu.

-Deo te istorije zabeležen je i ovde kod nas. Kamioni „Tatra“ su se koristili  u izgradnji Novog Beograda, na močvarnom zemljištu i jedino je naš kamion mogao da vozi u tim uslovima, objašnjava zamenik generalnog direktora „14.oktobra“ Aleksandra Janković. Ona ukazuje da je „Tatra“ za jubilej, 120 godina postojanja izbacila najnoviji model Tatra Phoenik Euro 6 Prasident ograničene serije, a  neki delovi za ovo „čudo na točkovima“ mogli bi uskoro da budu deo proizvodne palete „14.oktobra“. Vlasnik Čehoslovak grupe Jaroslav Strnad napravio je od „Tatre“ češki brend broj jedan i zato je njegov jubilej morao da bude obeležen na dostojan način i da se među 1500 kamionoma, nađu i najnoviji iz „the limited edition PRÄSIDENT“.

Preuzimanjem „Tatre“ 2013. godine od američko – indijskog investicionog fonda, koji ju je doveo do bankrota, Strnad je napravio još jedan privredno – finansjski bum, povećao proizvodnju, ekonsmski rat i osvajanje novih tržišta. Namera je da se to isto učini i sa našim nekadašnjim gigantm,  “14. oktobrom” iz Kruševca, a proizvodnja određenih komponenti za „Tatru“ samo je deo biznis plana da čak 80 posto buduće proizvodnje bude za civilne, a 20 odsto za vojne potrebe.

(Visited 708 times, 1 visits today)

You might be interested in