ČITALAČKI MARATON NA PETOM KILOMETRU

Deca baš vole Jaje, mleko i vodu…

“Jaje, mleko voda” pobednički roman za decu od 11 do 14 godina iz pera Mine Todorović deo je sveukupne akcije Čitalački maraton koja ima za cilj afirmacije srpskoj jezika i pisma i čitanja.  Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sve se odigrava pod palicom izdavačke kuće Klett koja je pozvala sve koji su se latili pisanja za decu svoj neobjavljeni roman pošalju u trku za najbolji  u trećem kolu edicije Čitalački maraton do 3.maja.

-Poruka u mom romanu je da se sreća ne može kupiti, već se traži duboko u sebi. Deca treba da otkriju šta ih čini srećnim i ja ih s romanom “Jaje, mleko, voda” podstičem na to, kaže laureatkinja drugog kola Mina Todorović.

Pet najboljih od više stotina pristglih bira stručni žiri, nastavnički i tinedžerski.Skoro 9000 đaka iz 520 osnovnih škola širom Srbije u kojima su osnovani Čitalački klubovi do sada je reklo da ima I boljeg štiva od Marvelovih stripova.

– Drugačije generacije dece će stasati na ovoj domaćoj literaturi. Knjiga jača kritičku misao, čitače možda neće učiniti srećnijim, ali će  od njih napraviti ljude, konstatuje književnik i književni kritičar Patar Arbutina. I na petom kilometru Čitalačkog maratona bira se pet najboljih rukopisa, a pisca trijumf romana za deca čeka nagrada od pola miliona dinara.

 

 

(Visited 82 times, 1 visits today)

You might be interested in