Čadež: Oko 600 kompanija i 4500 učenika u sistemu dualnog

Pod sloganom “Pre(d)uzmi svoju budućnost” danas je u hali “Čair” u Nišu, otvoren Sajam privrede i preduzetništva “Ekspo Niš 2018”. Organizator sajma je Gradske opštine Pantelej, pod pokroviteljstvom Grada Niša i uz podršku republičkih institucija, mešu kojima je i Privredna komora Srbije (PKS). Svoje proizvode i usluge predstavile su firme sa čitavog juga Srbije, ali su u Niš sa svojim proizvodnim programom stigli i gosti iz Osečine i Inđije.

Privredna manifestacija kojom se Niš vraća na sajamske i privredne mape Srbije i regiona otvorena je govorom predsednika Organizacionog odbora Sajma i Gradske opštine Pantelej Bratimira Vasiljevića.  Pročitano je i  pismo podrške koju je Ekspo Niš 2018. dobio od PKS i njenog predsednika Marka Čadež.

 Obraćajući se privrednicima i gostima Sajma privfrede i preduzetništva Vasiljević je istakao da Ekspo Niš korespondira sa politikom Vlade Republike Srbije i usvojenim Programom dekade preduzetništva. Istakao je da u skladu sa imperativnim ciljevima države i ovog Sajma u okviru manifestacije održava i velika  Konferencija – Potrebe privrede za kadrovima i primena zakona o dualnom obrazovanju.

-Drago mi je da je upravo Niš domaćin prve regonalne konferencje o ovoj temi, u organizaciji Privredne komore Srbije i Austrijske privredne komore. Ovaj stručni skup posvećen je pitanjima dualnog obrazovanja kojem država Srbija pridaje posebnu pažnju, od značaja za privredu i njenu kadrovsku bazu. Danas se ovde susreću privreda, školstvo i zakonodavstvo, tri ključna skupa za uspostavljanje sistema dualnog obrazovanja koja konačnu treba da doprinesu bržem zapošljavanju i oživljavanju naše privrede, rekao je Vasiljević. Naveo je da su to, uz tržišno povezivanje, najvažniji ciljevi Sajma u Nišu na kome su predstavljeni proizvodi i usluge privrednih subjekata sa područja cele naše zemlje. Putem video bima učesnicima konferencije koja je usledila nakon svečanog otvaranja obratio se i predsednik PKS Marko Čadež, ističući da institucija na čijem je čelu u velikoj meri pruža podršku razvoju dualnog obrazovanje.

-Zahvaljujem se na interesovanju za ovu, ja mislim, najvažniju temu za opstanak i rast srpske privrede. PKS već tri – četiri godine intenzivno radi na uvođenju dualnog obrazovanja u srednje stručne škole u Srbiji. Privreda ne samo da traži dobre učenike koji će zaista moći da uče ono što će da rade na radnom mestu, dakle, da nauče tamo gde je to znanje i stvarano. O rezultatima najbolje govore brojke. Proteklih pet godina broj učenika uvećan je za deset puta – sa 400 na 4.500, broj škola pet puta – sa 16 na 80, a broj kompanija 15 puta – sa 40 na 600. Iako su samo dve generacije učenika u različitim pilot projektima završile ovaj vid školovanja u dualnom obrazovanju u srednjim stručnim školama, 85 % odmah se zaposlilo u kompanijama gde su i učile svoj posao. Želim da se na ovoj konferenciji upoznate mogućnostima za vaše kompanije, da vidite šta vam donosi i da zajedno uvedemo dualno obrazovanje u školski sistem Srbije, rekao je Čadež. Na konferenciji su uz organizatore, rukovodica Centra za edukaciju, dualno obrazovan je i obrazovnu politiku PK Mirjanu Kovačević, koja je bila molderator i predstavnike  Austrijske privredne komore govorili i predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke I tehnološkog razvoja, Nacionalne službe za zapošljavanje, regionalnih komora, Grada Niša, privrede i srednjih stručnih škola ukljućenih u sistem dualnog obrazovanja. Inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Srbije dala je domaća privreda, a projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije od 1,8 miliona evra i ekspertsku podršku Austrijske privredne komore. Cilj austrijsko – srpskog partnerstva je efikasnija integracija kompanija u sistem dualnog obrazovanja.

-Dualno obrazovanje je veoma važna tema za Austriju budući da kompanije te zemlje u Srbiji zapošljavaju oko 18.000 ljudu. Austrijske kompanije su nam se obratile uvek sa istim problem, a to je potreba za kvalifikovanom radnom snagom. Zato smo 2016. otpočeli jedan projekat koji će trajati do 2021. godine vredan 1,8 miliona evra finansiran od strane Austrijske razvojne agencije. U okviru tog projekta planirali smo razvoj deset dualnih profila. Do sada smo razvili dva – trgovac i tehničar za logistiku i špediciju. Naredne godine ćemo razviti dva nova profila u oblasti industrije profila i turizma. Drago mi je što su naši projektni partneri Privredna komora Srbije i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a zahvalna sam im na značajnoj reformi ostvarenoj uvođenjem Zakona o dualnom obrazovanju, rekla je obraćajući se učesnicima konferencije ataše Trgovinskog odelenja ambasade Austrije Marlen Burgstaler. Ispred Grada Niša obratila se gradska sekretarka za obrazovanje Marina Kostić, ukazujući na posrednu, ali nimalo beznačajnu ulogu koju ima lokalna samouprava i njen sekretarijat, pre svega kada je reč o fiannsijama, opremi.

-Sekretarijat za obrazovanje Grada Niša može da pomogne školama da sprovode program dualnog obrazovanja. Imam pozitivan utisak i koliko god bila podeljenja mišljenja, smatram da će iskustvo pokazati sve prednosti i mane dualnog obrazovanja, rekla je gradska sekretarka. Nastupajući ispred Nacionalne službe za zapošljavanje direktor filijale Grada Niša Boban Matić ukazao je  na značaj dualnog obrazovanja iz vizure ove institucije. On je rekao da ne može da postoji univerzalan model na novou cele države, jer svaka lokalna samouprava ima svoje specifičnosti, baš kao i svako preduzeće.

-Trenutno je na nivou cele Srbije evidentirano manje od 500.000 nezaposlenih lica, a to je za jedanaest procenata manje nego prošle godine. Ipak, u nekim delovima južne Srbije ima manji procenat zaposlenih. Stoga Vlada Srbije čini dosta, svojim nacionalnim planom definiše određene mere i aktivnosti da se prevaziđe ta disproporcija između potreba privrede i ponude radne snage i disproporcije unutar same ponude radne snage.Dualno obrazovanje je samo jedan segment u tome kako se pripremiti za potrebe koje ćemo dobijati od strane privrede u narednom periodu. Bitan je kvalitet ljudskog resursa, odnosno koliko su ljudi spremni da prihvate neka nova znanja i veštine. Sada je došlo vreme koje zahteva svakodnevno usvajanje novih znanja, rekao je Matić. Zaključio je da je osnovni cilj „da pripremimo decu za budućnost, da se izborimo za sredstva za obrazovanje mladih“.

Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Niš ukazao je da je ovaj grad u poslednjih nekoliko godina doživeo veliki bum po pitanju otvaranja novih radnih mesta, čak 10.000, po sistemu stranih investicija koje su došle u naš grad, i još 6.000 radnih mesta koja su otvorena mimo toga. Ipak, sve više se oseća nedostatak kvalifikovane radne snage, jer je sve manje mogućnosti prilogađavanja potreba proizvodnje i industrije koja je u značajnom rastu. Očekujemo da se naredne tri godine zaposli još 6.000 ljudi. Naš sistem obrazovanja je kompleksan i samim tim inertan i nije u mogućnosti da odgovori na ovako bitan rast reindustrijalizacije našeg regiona, pa se išlo na kompromis da se neki programi ne sprovode. Ima škola koje su izuzetno spremne za sprovođenje dualnog obrazovanja a druge nisu spremne za to. Treća strana je privreda, nešto leberalniji model zasnovan na konkurenciji. Neće moći da se formira dualno obrazovanje bez privrednika, a niko od njih to neće učiniti bez svojih interesa, rekao je Milićević. U panelu konferencije O potrebama privrede za darovima i sprovođenju Zakona o dualnom obrazovanju govorili su i predstavnici škola i prevrede –  Ivan Rakić „Džonson elektrik“, Zorana Stamenić „Gebruder vajs“, Vladimir Marinković „Sunce“, Bata Stevanović Građevinsko-zanatska zadruga „Pionir, direktor Tehničke škole iz Vlasotinaca Milivoje Đorđević, direktor ETŠ Nikola Tesla iz Niša Nebojša Sokolović. Oni su govorili kako dualno obrazovanje izgleda iz ugla privrede, o kvalifikovanim kadrovima, šta je to što privredu podstiče da se uključe u ovaj vid obrazovanja, o izazovima, ograničenjima i kako vide primenu Zakona o dualnom obrzaovanju.

-Kada govorimo o prednostima dualnog obrazovanja, rekao bih da ono skraćuje put do dobijanja radnika spremnog na izazove koji se pred njega postavljaju. Kroz praksu koju obavljaju u preduzeću, učenici najpre nauče osnove, kako da se ponašaju u radnom okruženju, kako da primenjuju zaštitnu opremu i da ovladaju na mašinama na kojima će kasnije raditi. Snajveća prednost dualnog obrazovanja je što učenici nakon završene srednje škole dolaze potpuno pripremljeni i odmah se mogu uključiti u redovne aktivnosti.  Ove godine smo zaposlili prvu generaciju iz mašinske škole, rekao je Ivan Rakić iz „Džonson elektrika“.

Zorana Stamenić , HR direktorka u „Gebruder vajs“ kazala je da je ovo prva godina dualnog obrazovanja u Srbiji i da se prema tom modelu u austrijskoj komopaniji koju predstavlja na konferenciji obučava šest učenika.

-Ponosni smo što smo uposlili prvi generaciju tehničara za špediciju i logistiku. Svake srede su kod nas u kompaniji i učimo ih poslu. Za razliku od njih, naša generacija je na praksi samo učila teoriju i nije primenjivala ta znanja pa je doživela šok kada je došla prvi dan na posao, i shvatimo da sve ono što smo učili nije dovoljno. Prednost dualnog obrazovanja je u tome što omogući znanje o kulturi i vrednostima koje jedna kompanija gaji, o ponašanju, radu u kolektivnu, sva ta dodatna znanja koja su jako bitna, rekla je Stamenić.  Građevinsko-zanatsku zadrugu „Pionir“  iz Vlasotinaca, koja  upošljava 260 građevinskih radnika na građevinskim radovima širom Srbije, a podržava novouvedeni profil operatera graševinskih radova predstavio je njen direktor i vlasnik Bata Stevanović

-Dualno obrazovanje smo imali u ovoj zemlji i ranije, samo se nekada drugačije zvalo, a izlazili su odlični kadrovi kada je reč o građevincima i drugim tehničkim kadrovima. Onda je usledio pad dualnog obrazovanja u Srbiji. Nadamo se da građevisnki tehničari iz Vlasotinca neće toliko odlaziti u inostranstvo da rade. Mislim da dualno obrazovanje može da pomogne u rešavanju stresnih situacija na poslu, rekao je između ostalog Stevanović koji je ukazao na izuzetnu zainteresovanost svoje kompanije zanovi  profil uveden u vlasotinačku Tehničku školu. Direktor i vlasnik kompanije „Sunce“ iz Kragujevca Vladimir Marinković koji je od prvog dana uključen sa svojom firmom u sistem dualnog obrazovanja ukazao je takođe da ovaj koncept nije novina u Srbiji, da postoji već sedamdeset decenija i da je naglo izbačen iz obrazovnog sistema. On je govorio i o problemima s kojima se suočavaju kompanije uključene u sistem dualnog, od troškova za mentore, zaštitu na radu i slično neophodno da bi se od školarca naprvio obučen radnik, do onih vezanih za odliv takvih kadrova iz firme.

– Mi iz privrede koji smo uključeni u sistem dualnog imamo rizik da pošto se učenik iškoluje u kvalifikovanog radnika neće ići ostati kod nas već će otići u drugu konkurentsku firmu, koja nije imala ni dinar troškova, ili u inostranstvo. Bravari i zavarivači su sada veoma traženi u inostranstvu, pa je zato zapadnim zemljama jeftinije da malo nama pomognu u školstvu i da tu decu onda asimiluju kao gotov kvalifikovan kadar, kostatovao je Marinković.

(Visited 32 times, 1 visits today)

You might be interested in