Brzina vozova povećana na 22 km srpskih pruga

SlikaVest, Beograd, 28. novembar 2018. – Skupština „Infrastrukture železnice Srbije“ usvojila je odluku i donela novi železnički Red vožnje, koji će početi da važi 9. decembra 2018. i trajati do 14. decembra 2019. godine. U novi red vožnje u odnosu na dosadašnji ulazi se sa povećanim brzinama na 220 kilometar srpskih pruga, što je rezultat velikih investicija koje je Vlada Republike Srbije pokrenula na srpskim železnicama, kao i obnove naših regionalnih pruga. Puštene su u rad pruge Šabac – Loznica – Brasina, Novi Sad – Orlovat – Zrenjanin i Požarevac – Majdanpek, a u završnoj fazi je rekonstrukcija pruga Pančevo – Orlovat, Mala Кrsna – Požarevac i Predejane – Džep, izjavio je generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić.

„Infrastruktura železnice Srbije“ u novom redu vožnje povećala je broj trasa vozova koje su dodeljene operaterima u putničkom i robnom saobraćaju na 1.811, za 15 odsto više nego do sada, što je rezultat investicionih radova na železničkoj infrastrukturi i obnove regionalnih pruga.

-Sa stanovišta organizacije železničkog saobraćaja naredna godina predstavlja najveći izazov, jer će se odvijati u uslovima intenzivnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke infrastrukture širom Srbije. Tokom naredne godine predstoje radovi na izgradnji pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada. Pored toga, predstoji i početak radova na rekonstrukciji pruga Niš – Dimitovgrad iz kredita Evropske investicione banke, Niš – Brestovac iz IPA fondova i Jajinci – Mala Кrsna iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, kaže Jevtić.

Pored investicionih projekata, „Infrastruktura železnice Srbije“ će u 2019. godini obnoviti još oko 320 kilometara regionalnih pruga u Srbiji, i to: Niš – Zaječar, Lapovo – Кraljevo, Subotica – Senta, Markovac – Resavica, Кumane – Banatsko Miloševo i Кikinda – MSК Кikinda.

Od 9. decembra svakodnevno će na srpskim prugama saobraćati 400 putničkih vozova, dva više nego do sada. Od tog broja, biće 24 međunarodnih i pograničnih vozova, 239 daljinskih i lokalnih u unutrašnjem saobraćaju, 134 BG Voza i tri agencijska voza. Jedini operater u putničkom saobraćaju je železnička kompanija „Srbija Voz“.

U teretnom saobraćaju na srpskim prugama naredne godine biće ukupno pet prevoznika, za dva više nego prošle godine, i to: „Srbija Кargo“, „Кombinovani prevoz“, „Despotija“, „Eurorail Logistics“ i „NCL Neo Cargo Logistic“.

Fotografija: www.srbvoz.rs

 

(Visited 110 times, 1 visits today)

You might be interested in