Apel za bezbednost dece u saobraćaju

SlikaVest, Beograd, 30. avgusta – Savet za bezbednost saobraćaja Grada Beograda podsetio je u današnjem saopštenju na značaj bezbednosti dece u saobraćaju s obzirom na to da počinje nova školska godina. Ove godine je u prvi razred osnovnih škola u Beogradu upisano 17.148 đaka, a beogradske škole pohađaće skoro 126.000 osnovaca i više od 56.000 srednjoškolaca.

„Njihova je pažnja zaokupljena svim obavezama i aktivnostima koje ih očekuju, što će značajno uticati na povećanje rizika stradanja u saobraćaju. Naša je obaveza da im pomognemo da bezbrižno odrastaju, ali i da stiču znanja, izgrađuju pravilne stavove i navike, kako bi i sami doprineli sopstvenoj bezbednosti, ali i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju”, navodi se u saopštenju.

Neophodno je da pomognemo deci da razumeju rizike koje nosi učešće u saobraćaju, da prepoznaju i izbegnu rizične situacije i ponašanja, ali i da razumeju značaj saobraćajnih pravila i da ih se svesno pridržavaju. Od izuzetnog je značaja da roditelji obezbede pratnju i nadzor nad decom na putu do škole, da svojim ponašanjem daju pozitivan primer i ukažu na važnost poštovanja saobraćajnih pravila, dodaje se u saopštenju.

Sekretarijat za saobraćaj je apelovao i na škole da posvete pažnju bezbednosti dece, kao i da realizuju lekcije vezane za bezbedno učešće u saobraćaju, kako bi se osposobila za bezbedno  kretanje na putu od kuće do škole.

„Naročito je važno da svi mi, kao vozači, poštujemo saobraćajne propise i posvetimo naročitu pažnju bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju, ne samo prvog septembra, nego tokom cele godine. Zaštitimo decu u saobraćaju, time ćemo sačuvati budućnost Beograda”, poručuje se u saopštenju Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Beograda.

(Visited 676 times, 1 visits today)

You might be interested in