Чадеж: Што пре обновити преференцијални статус у трговини са САД

За привреду Србије веома је важно да што пре буде продужен преференцијални статус (GSP) у трговини са Америком, да се постигне споразум о избегавању двоструког опорезивања, као и да се домаћим привредницима и њиховим запосленима поједностави поступак добијања пословних виза за САД, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије на конференцији „Српско-амерички трговински и инвестициони односи“. 
„GSP програм је у обостраном интересу  привреда две земље и може значајније да утиче на  боље коришћење потенцијала и унапређење  робне размене Србије и САД. То се у претходним годинама показало као добро и важно је да наставимо. Такође, треба што пре да постигнемо споразум о избегавању двоструког опорезивања, што је важно за наше и америчке привреднике“, истакао је Чадеж.  
Указао је на велико интересовање српских привредника за GSP програм  што потврђује и податак о све већој искоришћености преференцијала – у 2017. и 2018. износила је око 48 одсто, у 2019. повећана за 20 одсто – на 68 процената, а у 2020. на чак 72 процената. Чадеж је напоменуо да треба разговарати о томе како САД може да олакша нашим стручњацима, инжењерима, и пословним људима, брже и ефикасније добијање пословних виза наводећи као пример да запослени из компаније Роминг Нетворкс, једне од највећих српских ИТ компанија и извођача радова на 5Г мрежи послују у САД.У укупној размени Србије и САД све већи значај добија размена услуга која се приближила милијарди долара, истакао је Чадеж. Размена услуга, која је у 2019. достигла 910 милиона долара, прошле, 2020. године, током пандемије, захваљући расту српског  извоза, достигла је 977 милиона долара.Посебан потенцијал, по речима председника ПКС, за даље увећање размене услугама има брзо растући српски ИКТ сектор, чије иновативне производе већ користе америчке компаније и институције.Подсетио je на америчку подршку иницијативи ПКС и њених чланица за отварање Српске куће у Силиконској долини, која би, како је истакао, била домаћин предузетницима и стручњацима за технологије из Србије и са Западног Балкана и ојачала везе са овим глобалним технолошким хабом. 

You might be interested in