Чадеж са премијерком Брнабић: Заједно да решавамо проблеме привреде погођене кризом у Украјини

Председница Владе Србије Ана Брнабић и председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж разговарали су данас са представницима највећих компанија које послују са руским, украјинским и белоруским тржиштем о могућностима како да одрже пословање и реше проблеме проузроковане због кризе у Украјини. 
Представници компанија, уз захвалност на брзом реаговању ПКС и организовању овог састанка упознали су државни врх са проблемима са којима се суочавају у свакодневном пословању са Русијом, Украјином и Белорусијом, а то су пре свега  транспорт робе, набавка сировина и плаћања.  Председник ПКС Марко Чадеж позвао је све привреднике који су погођени кризом у Украјини да се јаве Привредној комори како би им помогли у погледу транспорта робе, платног промета и других проблема.   
„Имамо одличну комуникацију са председником Србије, премијерком, министарствима и сви заједно покушамо да реагујемо што пре. Изнети су конкретни предлози почев од очувања индустрије грађевинског материјала до извоза воћа и поврћа. Морамо да помогнемо привреди да нађе алтернативна тржишта како за пласман своје робе тако и за увоз сировина“, рекао је председник ПКС.Премијерка Брнабић је истакла да је Влада Србије ту да саслуша привреднике, да заједно анализирамо ситуацију и договоримо наредне кораке, како би привреда, и у овим тешким условима, наставила пословање. Она је подсетила и да Влада Србије формира радне групе за различите области са циљем заштите грађана и привреде. Договорено је редовно одржавање састанка, директна, дневна, комуникација и размена информација са терена између ПКС, компанија, министарстава и кабинета премијерке у намери да се у дијалогу нађу алтернативна решења и превазиђу изазови.Састанку у Палати Србија присуствовали су и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, министри финансија, саобраћаја, трговине, иновација Синиша Мали, Томислав Момировић, Татјана Матић, Ненад Поповић, државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.“Надамо се да неће ово неће дуго трајати. Важно је да смо сви заједно и да тражимо решења. Морамо мислити и о другим тржиштима јер се већ осећају последице. Данашња дискусија са представницима владе била је изузетно добра, предлози су били одлични и разговоре настављамо већ следеће седмице“, рекао је Раде Љубојевић власник компаније Сирогојно. Мирослав Николић, директор компаније Србоекспорт, истиче да је до Русије тренутно проходан транспорт робе кроз Пољску и Белорусију до Русије, али је проблем повратак јер су огромне гужве од Русије ка Пољској и да се разговарало и о алтернативним рутама. 

You might be interested in