Чадеж: Отвoрена врата за послове са привредницима Јужне Kореје

Привредно-државна делегација Јужне Kореје у наредним месецима посетиће Београд и у директним разговорима са привредницима и званичницима Србије разговарати о конкретним пословима и унапређењу привредних веза, најавио је данас у Паризу Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПKС).  
Чадеж је са Татјаном Матић министарком трговине,  у Паризу  разговарао и са делегацијом Јужне Kореје, коју је предводио министар трговине Ан Дак Џун, о кооперацијама у области производње батерија за електричне аутомобиле, сарадњи компанија на пољу соларних панела и система, али и могућностима производње и извоза свињског меса. Имамо велике шансе за размену искуства, знања и конкретне послове у најнапреднијим технологијама са јужнокорејским привредницима, истакао је Чадеж.  
Говорећи о промоцији кандидатуре Србије и Београда за организацију специјализоване светске изложбе Expo 2027, наводи да смо имали најзаокруженији концепт од свих кандидата. Пред делегатима Генералне скупштине Међународног бироа за изложбе ((Bureau International des Expositions – BIE) представили смо заједно Београд, домаћу индустрију и привреду, младе људе који ће покретати нашу економију. Велико интересовање владало је за Србију као једину земљу на европском континенту и међу 11 у свету, које имају обавезно програмирање у основним школама. „Завршава друга генерација малих програмера,  око 120 000 малишана који су  четири године у основној школи учили да програмирају и постали писмени на језику будућности. То је оно што је ретко и што нема много земаља у свету. Та деца ће у годинама пред нама покретати нашу привреду, иновације, кретаивну индустрију водити наше компаније“, рекао је Чадеж. „Треба им дати шансу и то је била једна од порука коју смо пренели“, додао је председник ПKС. Годину дана је пред нама, по речима Чадежа, да се изборимо за организацију великог догађаја. Свака Еxpo изложба јесте начин не само да представимо нашу земљу већ и да постанемо технолошки хаб, јер је Београд највећи привредни центар од Љубљане до Тиране који повезује људе и бизнисе, што је и концепт и порука „Белгарде Еxпо 2027“ – „Belgarde Expo 2027“ – Play together, рекао је Чадеж. Наглашава да живимо у свету и времену који се вртоглаво мењају, неизвесности су велике и што се боље прилагодимо променама имамо веће шансе за успех. Једна од наших предности јесте управо што смо навикли да се прилагођавамо и то је оно што нас чини посебним можда и најбољим примером да се изборимо са изазовима који су пред нама, поручује председник ПKС.

You might be interested in