Чадеж: Наставити убрзану дигитализацију

„Ми већ данас, захваљујући глобалној здравственој кризи, када је реч о дигиталном пословању живимо и радимо  као да је 2025. година. Наш императив мора да буде даље јачање дигиталних сервиса и платформи посебно оних посвећених малим и средњим предузећима и предузетницима“, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије на данашњој видео седници Одбора за јединствено тржиште Еврокоморе (Eurochambres).  
Пандемија је, по речима Чадежа, иначе копредседавајућег овог одбора, погурала и толико убрзала дигиталну трансформацију наших компанија, које су, суочивши се са изазовима у новим околностима, на овом плану за неколико месеци прескочиле пет година.   
Да би се тренд убрзане дигитализације наставио, компанијама  ће бити потребна наша помоћ, а опстанак и даљи развој комора зависиће колико успешно својим сервисима будемо одговорили потребама својих чланица, подршком у конкретним пословима али и ангажовањем на заокруживању прописа и поједностављивању бирократских процедура, указао је Чадеж. Подсећа да је успешна реализација заједничких пројеката у оквиру Еврокоморе, посвећених дигитализацији, као што је Digipilot, показала да су редовни секторски и експертски састанци најбржи и најефикаснији начин да се дође до конкретних решења потребних привреди.   Истичући да је већина привредних комора дигитализовала своје сервисе, председник ПКС је предложио да се у јуну организује округли сто посвећен развоју нових дигиталних услуга и платформи са циљем да се размене искуства и креирају нова решења која ће помоћи компанијама да развијају своје бизнисе, наставе или почну дигиталну трансформацију. На данашњем састанку Одбора за јединствено тржиште Еврокоморе усвојен је Предлог развоја дигиталних услуга који се фокусира на едукацију и обуке за компаније како би успешно дигитализовале пословање, смањење бирократије кроз јачање онлајн сервиса, оснивање иновативних хабова, као и ИТ безбедност. Учесници састанка, представници Еврокоморе и Европске комисије,  сагласни су да је пандемија Ковид 19 пред велике изазове ставила целу ЕУ, европску економију и јединствено тржиште које, како су истакли, треба да буде у фокусу и након кризе, растерећено од превише администрације.

You might be interested in