Чадеж и Де Фалко: Србија и регион важни за америчке компаније

Велике су могућности за интензивнију привредну и инвестициону сарадњу Србије и Сједињених Америчких Држава посебно у секторима ИТ и дигитализације, енергетике и обновљивих извора енергије, инфраструктуре, фармације и здравства, као и у области развоја и истраживања, истакнуто је данас на онлајн састанку Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије и  Дејвида Де Фалка, заменика помоћника америчког министра трговине за Европу и Евроазију. Састанку, организованом у оквиру виртуелне посете Де Фалка Србији, присуствовао је Марко Ђурић, амбасадор Србије у САД. 
Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) указао је на важност обнављања преференцијалног статуса (ГСП) у трговини са САД као и на постизање споразума о избегавању двоструког опорезивања, што ће позитивно утицати на инвестиције. Подсетио је да је у плану отварање Српске куће у Силиконској долини, која ће бити место сусрета и размене знања и искустава компанија из Србије са америчким партнерима. 
Председник ПКС је посебно истакао велике могућности сарадње са америчким компанијама и институтима на пољу енергетске диверсификације и што веће употребе обновљивих извора енергије – ветра, воде, биомасе.Дејвид Де Фалко, заменик помоћника америчког министра трговине за Европу и Евроазију рекао је да је јачање привредних односа са Србијом важно за америчку администрацију и да је неопходно да се мапирају конкретни сектори сарадње и јачања пословних веза. Анимирање америчке пословне заједнице и промоцијa економског и инвестиционог потенцијала Србије и региона Западног Балкана у САД, важни су кораци у том правцу, нагласио је Де Фалко. Марко Ђурић, амбасадор Србије у САД, рекао је да је циљ да се заједничким активностима са  ПКС отворе врата што већем броју америчких компанија у Србији. Најавио је организацију низа промотивних догађаја са циљем привлачења америчких инвестиција и повезивања компанија.Амбасадор је указао да је спољнотрговинска размена Србије и САД, која је прошле године вредела 812 милиона долара у порасту, али да може да буде још већа. У укупној размени Србије и САД све већи значај добија размена услуга која је 2020. године, током пандемије, захваљући расту српског  извоза, достигла 977 милиона долара. 
фото:ПКС

You might be interested in