Чадеж: Западни Балкан приоритет нове немачке владе

Западни Балкан остаје приоритет и нове немачке владе, траже се нова решења и идеје са циљем подршке регионалним и европским интеграцијама, изјавио је данас у Берлину Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПKС).  
“У протекла три дана разговарао сам са представницима Бундестага, Министарства спољних послова, Уреда канцелара, са представницима привреде и индустрије о томе како видимо будућност Западног Балкана и сарадње тог региона са Европском унијом – процеса који до сада није много напредовао када је у питању само прикључивање ЕУ“, рекао је председник ПKС.   
Објашњава да процес није много напредовао не у смислу преговора, већ у оном практичном смислу шта се имплементира и који су прави бенефити јединственог тржишта Уније за компаније из региона. „Основно питање је и сви смо се сложили да Западни Балкан јесте приоритет и ове нове немачке владе. Највише смо разговарали о иницијативи Отворени Балкан, зашто је она важна, на који начин можемо да је поширимо на свих шест економија на Запaдном Балкану, што јесте важно и како ЕУ види процес приближавања целог региона и сваке економије појединачно заједничком економском тржишту“, наводи Чадеж.  „Нама је јако важно да имамо опипљиве резултате који ће смањити трошкове нашим компанијама омогућити им да послују и олакшати им да буду део јединственог тржишта ЕУ“, поручује председник ПKС. О европским интеграцијама и регионалној иницијативи Отворени Балкан и новим идејама у оквиру Берлинског процеса председник ПKС је током вишедневне радне посете Берлину разговарао са, Сузаном Суц, директорком за сарадњу са Југоисточном Европом из Немачког министарства спољних послова, Соњом Ајсенберг, директорком у Савезном министарству економије, послаником Адисом Ахметовићем, известиоцем за Балкан у Социјалдемократској партији Немачке, Мајклом Хармсом, директором немачког Kомитета за економске односе са Источном Европом, Гералдом Kнаусом из Европске иницијативе за стабилност, као и са многим другим немачким званичницима и представницима пословне заједнице.

You might be interested in