Чадеж: Економијама Западног Балкана потребна снажнија подршка ЕУ

Европска унија мора да промени приступ према Западном Балкану како би се шест економија региона боље интегрисало у јединствено тржиште Уније и тиме омогућио снажнији економски раст, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) и председник Управног одбора Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ6). 
„Од 2014. до 2020. године, регионални БДП се повећао за 28 одсто са просечним годишњим растом од 4,2 одсто, укључујући и 2020. годину и економски пад због КОВИД-а“, рекао је Чадеж је на Пословном форуму “Допринос представника пословне заједнице прикључивању Западног Балкана Европској унији”. 
Међутим, истиче, да је имплементиран Акциони план заједничког тржишта и да је Западни Балкан био потпуно интегрисан у смислу слободног кретања људи, роба, услуга и капитала, просечан годишњи раст БДП-а у региону износио би 6,2 одсто, уместо садашњих 4,2 процента.„Далеко смо од резултата које жели пословна заједница да види. Не постоји подела одговорности као ни санкције за неспровођење Акционог плана за заједничко тржиште, и врло је тешко мерити напредак и примену“, истакао је Чадеж који је данас учествовао и на састанку министара ЗБ и земаља ЕУ у оквиру Форума.Истиче да се мора појачати сарадња између ЕУ и ЗБ6, а да се одговорност за реализацију Акционог плана за Западни Балкан мора у потпуности пренети на владе Западног Балкана.Чадеж је указао да КИФ представља 350.000 компанија у региону које су давале конкретне предлоге у складу са потребама и захтевима пословних заједница региона на основу четири слободe ЕУ.Представио је две иновативне онлајн платформе намењене компанијама ЗБ – Market Access Database и Market Intelligence Database. Прва је база добављача и намењена је повезивању компанија кроз Б2Б састанке, а друга нуди 1.000 различитих показатеља од макроекономије до података о структури радне снаге на ЗБ.Форум је одржан у оквиру Самита Западног Балкана, који се одржава у склопу  Берлинског процеса, и отворио га је немачки савезни министар економије и енергетике Петер Алтмајер.Немачки министар је истакао да је пословна заједница на Западном Балкану кључна за развој региона јер највећи део своје трговинске сарадње (75 одсто) има са Европском унијом. Немачка ће бити домаћин самита о Западном Балкану 5. јула ове године у оквиру „Берлинског процеса“. 

You might be interested in