Смањен извоз малине

У прва четири месеца 2022. године извоз малине је за око 30 одсто мањи у односу на просек претходних година, истакнуто је у Привредној комори Србије на састанку са прерађивачима и извозницима замрзнутог јагодастог воћа у оквиру Групације произвођача свежег и замрзнутог воћа и поврћа ПКС.  
Подаци прикупљени са великих извозних тржишта, пре свега Западне Европе где се највише продаје српска малина, показују да је продаја малине у ланцима супермаркета широм Европе опала за 20-30 одсто у односу на исти период прошле и претпрошле године, а као главни разлог се наводи висока цена условљена веома високом откупном ценом свеже малине у берби 2021. 
Долазећа сезона представљаће велики изазов за српске извознике јагодастог воћа због раста цена струје, транспорта, радне снаге и свих осталих трошкова уз велики губитак тржишта како у прошлој тако и у текућој години, указали су извозници.Уз податке о продаји малина у претходном периоду приказана је и детаљна анализа која је показала је да је уобичајени удео откупне цене у односу на трошкове откупа, прераде и продаје 50-60 одсто. Такође, констатовано је да је тај удео драстично поремећен у претходној 2021. години, када је износио чак 87 одсто, што је у великој мери отежало стабилно и конкурентско пословање прерађивача и њихову конкуретност на тржишту.Учесницима састанка представљене су и информације из Пољске која очекује солидан род малине, око 10 одсто већи од прошлогодишњег. Такође, и поред тренутне кризе, подаци о роду малине у Украјини показују да ће бити солидна година.

You might be interested in