Природа Србије све више привлачи авантуристе

Слика Вест, Београд,  25. април-забавно-рекреативни, авантуристички и адреналински програми у природи, све су чешћи избор туриста, као и свих који, бар на кратко, желе да побегну из градске свакодневнице и уживају у активном одмору. Србија са разноврсним природним лепотама и богатствима има шта да понуди авантуристима и љубитељима адреналинских садржаја. Потенцијал је велики, не захтева велика улагања, али је важна промоција. Очекује се да ће све више програма активног одмора бити у понуди рецептивних туристичких агенција.

„Очувана природа, локална култура са очуваним обичајима, разноврсна гастрономска понуда представљају потенцијал који је могуће искористити са минимумом уложених средстава. Највише домаћих туриста у природу долази из великих градова као што су Београд и Нови Сад, док је иностраних највише из Beneluxa и Скандинавије, као и Израела. На турама је било и студената из разних земаља који су у Србији били на интернационалној размени“, истакла је Тијана Маљковић, секретар Удружења за туризам ПКС.

Истиче да је ПКС отворена за подршку, промоцију, едукацију како за оне привредне субјекте који планирају или су већ развили посао у овој бранши, тако и за рецептивне агенције да их повеже са сеоским домаћинствима, рекреативним клубовима и програмима.

Поред развијене мреже обележених планинских путева и стаза, кроз Србију пролазе и две европске пешачке руте (Е4 и Е7), од севера ка југу и са истока на запад, нудећи активан одмор уз упознавање историјског и културног блага цивилизација које су се током векова развијале на овим просторима, као и природних богатстава и лепота. Неколико дестинација у Србији могу понудити заокружен производ од пешачења и планинарења, преко бициклизма до параглајдинга и спелео тура. То су: Златибор, Копаоник, Тара, Ваљевске планине, Дивчибаре, Фрушка гора, НП Ђердап, околина Ниша, Стара планина, Ибарски Колашин, објаснила је Маљковић.

 

Компанија Tough Club нуди јединствена  адреналинска искуства свим авантуристима. Организују team building програме и групна путовања, а професионални инструктори учеснике тура уче изазовним тимским играма, као што су јахање, технике преживљавања у природи, abseiling (спуштање низ литице), тактичка обука уз AirSoft реплике пушака, рафтинг, кањонинг, падобранств, борилачке вештине и многе друге активности. „Пакети и туре трају од једног до осам дана и разликују се по типу активности и нивоу адреналина које пружају. Једна од идеја је да страним туристима, али и нашим грађанима представимо и приближимо природу Србије“, рекао је Миљан Јакшић, менаџер Tough Club-a.

Мирослава Јешић из туристичке агенције Carpe Diem Travel  истиче да су страни туристи позитивно изненађени и одушевљени природом Србије. Саветује да сваки слободан тренутак треба искористити за путовања, уживање и одмор у природи.

Мирослава Спасојевић из Коњичког клуба Ластин пут и Клуб ранча „Хармонија“  које се налазе у селу Бијелић надомак Ваљева каже да је све више туриста и рекреативаца заинтересовано за активан одмор у овом крају.

„Хармонија“  поседује тркачке коње, школу јахања, има богату понуду рекреативних садржаја уз апартмански  смештај, квалитетну домаћу храну, боравак у природи, на чистом ваздуху, навела је Спасојевић.

Ненад Протић из агенције Сабра оцењује да туристе све више привлаче нови програми ван стандардне понуде.  Србија нуди доста могућности за стране и домаће туристе, као и све заинтересоване за активнији одмор и боравак у природи, рекао је Протић.

Према истраживањима 2012. године вредност авантуристичких путовања износила је 263 милијарде долара. Конзервативна процена Adventure travel trade асоцијације је да данас вредност авантуристичког тржишта износи 683 милијарде долара, што представља раст од 21 одсто на годишњем нивоу у односу на 2012. годину.

Авантуристички туризам представља спој две од три компоненте: физичку активност, природно окружење и интеракцију са локалном културом. Топ дестинације за авантуристички туризам су Исланд, Швајцарска,  Немачка, Норвешка, Нови Зеланд, Аустрија, Канада, Финска.

 

You might be interested in