ПКС-Нове чуваркуће – 53 домаћа производа металске и прехрамбене индустрије

Право на жиг „Чуваркућа“ у пројекту Привредне коморе Србије (ПКС) „Стварано у Србији“, као потврду квалитета и домаћег порекла, добило је још 53 производа, међу којима су и први производи српског металског сектора, саопштио је Савет који чине експерти у области технологије, маркетинга, креативне индустрије, заштите потрошача и животне средине.   
Нове „Чуваркуће“ су из сектора металске (19 производа) и прехрамбене индустрије (34 производа) и то: прикључци за тракторе и мотокултиваторе и самоходне машине „ФМП Агромеханике“ Бољевац, стубови за јавно осветљење краљевачке „Амиге“, као и тестенине и производи од козјег млека „Укуси мога краја“, које са својим партнерима широм Србије производи компанија „Меркатор С“, различите врсте меда и производа на бази меда фирме „Цмана“ Крњево, више врста воћних сокова компаније „Rauch Serbia” Коцељева и производи од ароније предузећа „Аронија вита“ Сурдук. Овим производима, породица чуваркућа увећана је на 128 чланова, а ускоро се очекују и нови носиоци жига.    
Одлуке Савета за одлучивање о праву на коришћење колективног жига „Чуваркућа“ донете су једногласно, истакао је председник тог савета Михаило Весовић, оценивши да је веома значајно што се шири круг делатности и производа који се кандидују за жиг. „Интересовање компанија за жиг ‘Чуваркућа’ премашило је очекивања и у овом тренутку имамо готово 500 кандидованих производа и производних линија из различитих сектора производне делатности“, истакао је Весовић, објаснивши да ће стручне комисије утврдити који производи испуњавају критеријуме, а коначну одлуку, након детаљног разматрања, донеће Савет. „Важно је што смо добили и прве чуваркуће из металског сектора, јер је он значајна карика у ланцу вредности осталих индустрија, чиме пружа могућност компанијама у другим делатностима да се добро позиционирају, стварају производе и услуге високе додате вредности и повећају приход и профитабилност“, указао је Весовић.
Према његовим речима, жиг „Чуваркућа“, као потврда квалитета и домаћег порекла, допринеће извозној конкурентности производа у области знања и технологија, тиме и одрживом и стабилном расту, као и томе да, захваљујући чврстој вези од произвођача до купца, вредност остаје у Србији. Љубинко Гобељић, председник „Агромеханике“, највећег домаћег произвођача пољопривредне механизације, каже да жиг „Чуваркућа“ за производе те компаније представља велику додату вредност и потврду квалитета. „Са ознакама  ‘Чуваркуће’  бићемо још бољи промотери српског металског комплекса, посебно ако се узме у обзир велики број држава у које извозимо и репрезентативност међународних сајмова на којима учествујемо“, истакао је Гобељић. Поносни смо што је жиг освојило 16 производа у четири производне линије: тракторски прикључци за уситњавање биљних остатака, за обраду земље, кошење и обраду сена и самоходне машине. Сви производи испунили су, а многи и значајно премашили критеријум од најмање 80 одсто вредности створене у Србији, указао је он. „Акцијом ‘Стварано у Србији’, Привредна комора Србије још једном је доказала да разуме и осећа стварне потребе привреде у Србији – да се на оригиналан и јединствен начин промовишу производи стварани од најквалитетнијих домаћих сировина и ресурса, да се едукују потрошачи да Србија има квалитетне производе, који могу да обезбеде раст, како локалне заједнице, тако и целокупне српске економије. ‘Rauch Serbia’ је изузетно поносна што је постала део ове акције, што су наши производи добили жиг ‘Чуваркућа’, који ће потрошачима у Србији приближити наше производе, као и нашу компанију која је заиста препознала квалитетне ресурсе у Србији у сваком смислу“, истакао је Перица Алексић, генерални директор компаније „Rauch Serbia”.  

You might be interested in