Морамо да мењамо терапију да бисмо очували привреду

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж указао је у интервјуу Танјугу да ће, што криза дуже траје, и државе и привреде свуда у свету, морати да преиспитају и прилагоде и правила пословања и терапију – мере подршке корпоративном сектору да би се очували они бизниси који могу да преживе и одрживо послују.  
“Очекивали смо да ће криза брзо проћи и било је важно да очувамо ликвидност привреде. Сада је важно да не уђемо у кризу солвентности, да размишљамо какви су нам закони о стечају, да нам се не догоде масовни стечајеви само зато што имамо правила која су важила у потпуно другом свету, да видимо какве су нам гарантне шеме потребне како бисмо сада јефтини новац пласирали тамо где треба, у секторе који заиста имају будућност”, нагласио је Чадеж.  
Оценио је да ће се и Србија сигурно наћи пред великим структурним проблемом, када је реч о тржишту рада и запошљавању, јер неки сектори неће моћи да се опораве од удара короне.
“Мораћемо да реформишемо службе попут Националне службе за запошљавање, да на време реагују како бисмо људе који долазе из угрожених сектора оспособили за нове послове”, рекао је Чадеж. Док ће, каже, сектори, попут угоститељства и путничког саобраћаја, морати да претрпе структурне промене, логистику очекује нагла експанзија. “Можда ће бити мање путника, али ће бити више робе која циркулише и коју смо већ навикли да купујемо онлајн. Тај тренд се не може зауставити и морамо га подржати одговарајућом инфраструктуром”, навео је Чадеж.
Када је реч о конкретним мерама подршке привреди, председник ПКС указује да је важно  да се у 2021. са хоризонталних мера намењених свима пређе на секторске усмерене ка најугроженијим делатностима и малим бизнисима, као и да се настави са јаким гарантним шемама да би се умањио ризик инвестирања у мала и средња предузећа. “То је оно што Влада Србије тренутно ради. Припрема се и велики програм америчке развојне банке ДФЦ, а те мере препознале су и подржаће Европска банка за обнову и развој и Европска инвестициона банка“, рекао је Чадеж.

You might be interested in