Адвокати траже обавезна тонска снимање суђења

Aдвокатска комора Београда тражи измену Закона о кривичном поступку и Закона о парничном поступку како би се омогућило обавезно тонско снимање свих суђења у Србији.

Поднећемо иницијативу Министарству правде Републике Србије да се сва суђења у Србији тонски снимају. Увођењем специјалне технологије која омогућава да се тонски запис са 95 одсто тачности у реалном времену претвори у транскрипт, драстично би се скратило трајање судских процеса и унапредила ефиkaсност правосуђа“, саопштила је данас Адвокатска коморе Београда.

„У судницама у Србији највећи проблем је вођење записника. Суд диктира записник тако што препричава исказ и уноси само садржину коју сматра битном. Приликом препричавања исказа губе се важни детаљи, тако да се много времена губи у расправи око тога да ли је сведок нешто рекао или није. Када би се ова расправа избегла, суђења би била бржа. Решење овог проблема је снимање суђења што би смањило број сати коришћења суднице по једном предмету и унапредило ефикасност правосуђа, на начин који не би доводио у питање правичност поступка, истиче Југослав Тинтор, председник Адвокатске коморе Београда.

Он додаје да се тонско снимање суђења заправо заснива на најсавременијој технологији – програму који се инсталира на рачунар и помоћу неуронских мрежа – вештачке интелигенције глас претвара у текст тако што препознаје и исписује смислене реченице. Овај програм, који је развијан 15 година, специјално је напраљен за срспко говорно подручје. Састоји се од милион речи, фраза, израза и реченица из судске праксе.

Све што, рецимо, судија издиктира исписује се у реалном времену, ћириличним писмом и то на начин на који је корисник причао. С обзиром на то да има разне опције, поред аудио, омогућава претварање и видео записа у текст.

„Обавезно снимање суђења успоставило би ред у судници, обезбедило елементарну пристојност у понашању странака и суда и омогућило санкционисање сваке злоупотребе процесних права. Познато је да странке у судском поступку на разне начине опструишу његов ток. Тонско снимање суђења допринело би да у поступцима буде уведен ред, јер би се тада и странке и суд уздржавали од ексцесних поступака када би знали да се цело суђење тонски бележи “, каже Тинтор.

Овај софтвер тренутно се експериментално користи у неколико судова у Србији, са дозволом Министарства правде, а за њега је заинтересован и велики број тужилаштава. Тонско снимање суђења је, иначе, већ уведено у земље у региону. У Хрватској је уведено пре три месеца.

You might be interested in