Тржиште у Србији добро снабдевено, нема места паници

Трговински ланци и продавнице у Србији уредно су снабдевени свим животним намирницама, залихе су стабилне, а нема повећане потражње за било којим производима, нити потребе да људи стварају било какве залихе намирница, оцењено је данас на састанку представника Владе Србије, Привредне коморе Србије и трговинских ланаца, одржаном у ПКС поводом актуелне ситуације у вези са корона вирусом.
 
Договорено је да ПКС буде контакт центар преко којег ће се пратити ситуација и у складу са евентуалним променама предузети одговарајуће мере. 
Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација, нагласио је да је стање на тржишту Србије стабилно, да нема веће потражње за било којим прехрамбеним производом, као и да су сви представници трговинских ланаца истакли да су залихе редовне и нормалне. Љајић је додао да је на састанку договорено да се преко ПКС и Удружења за трговину одржава редовна комуникација са представницима трговаца. „Нема потребе за стварањем панике или атмосфере која би допринела било којој врсти нестабилности“, поручио је Љајић.
Михаило Весовић, директор Сектора за интернационализацију ПКС истиче да је циљ састанка био да се размене искуства о томе шта који трговински ланац предузима и на који начин се ситуација у вези са корона вирусом одражава на њихово пословање.„Апсолутно нема никаквог разлога да до проблема у снабдевању додје и то се ни не очекује. Већина трговинских ланаца има и залихе које су далеко веће од уобичајених тако да је ситуација потпуно под контролом“, додао је Весовић.Комора је је стално у контакту са представницима трговинских ланаца и пратиће све што се догађа на граничним прелазима и у пограничним местима.Обрад Поповић, потпредседник Групације трговаца прехрамбеном робом ПКС и директор Домаћег трговинског ланца (ДТЛ) истакао је да у трговинама нису примећене икакве ванредне околности као последица ширења Корона вируса.„Стање попуњености гондола је редовно. Потрошачи не купују нити стварају неке ванредне залихе нити смо приметили било какву тражњу за било којим артиклом која није уобичајена у овом периоду године. Ланци снабдевања функционишу нормално и можемо да уверимо потрошаче да свих артикала има довољно“, рекао је Поповић. 

You might be interested in