Нова партнерства привреда Србије и УАЕ

Присуство на тржишту  Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) више од 20 компанија из Србије у области информационих технологија,  различитих сектора производње, трговине и услуга, све већи број српских производа у малопродајним објектима, интензивнија сарадња и повезивање пословних заједница упркос пандемији Ковид -19, као и стављање наше земље на листу препоручених дестинација, обележили су прву годину рада Канцеларије Привредне коморе Србије (ПКС) у Дубаију.  
Резултат активности јесте и кључна улога у организацији видео Блокчејн самита Србије и УАЕ, који ће у сарадњи са Привредном комором Дубаија бити одржан наредног месеца уз учешће великог броја компанија и експерата две земље и Индије. „Циљ нам је да овај самит буде први корак у повезивању будућих пословних партнера, као и да унапредимо сарадњу компанија у иновативним и брзорастућим технологијама и секторима“, рекао је Марко Селаковић, шеф Канцеларије ПКС у Дубаију.  
„Ни у време пандемије коронавируса нисмо стали, учествовали смо у обнављању авиосаобраћаја између Србије и УАЕ, били смо подршка нашим грађанима и привредницима у најтежим тренуцима, пружали им информације важне за успешно пословање“, додао је он. Захваљујући споразуму са Саветом слободних зона Дубаија и Луком Абу Даби и споразумима које је крајем октобра 2019. године потписао председник ПКС Марко Чадеж, компанијама из Србије и региона Западног Балкана омогућено је брзо отварање фирми у слободним зонама, као и низ других повластица. „Успоставили смо квалитетну комуникацију и партнерску сарадњу са више привредних комора, асоцијација и трговинских представништава, радили на унапређењу препознатљивости и имиџа Србије у Емиратима“, подсетио је Селаковић. У плану је, по његовим  речима, даље јачање спољнотрговинске сарадње, још веће присуство робе и услуга на тржишту Емирата, унапређење партнерства и пословног повезивања, не само у доменима пољопривреде, трговине, и туризма, већ и у областима иновација и нових технологија.   

You might be interested in