Домаће иновације у образовању на Светској изложби у Дубаију

Делегација Србије коју чини 60 компанија, научно-образовних институција и установа, као и научно-технолошких паркова и иновационих центара, представиће своје иновације и пројекте на светској изложби „Експо 2020 Дубаи“ током 4. тематске недеље „Знање и учење“ која је почела данас и траје до 18. децембра. 
Привредници и представници научно-образовних установа, институција и организација, упознаће светску јавност са српским достигнућима и остварити контакте са потенцијалним партнерима из Уједињених Арапских Емирата и представницима осталих земаља учесница Светске изложбе. 
Чланови српске делегације биће у прилици да размењују искуства и знања на међународном нивоу, а с циљем да се сагледају начини и могућности образовања кадрова за будућност, каже Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике Привредне коморе Србије и директор Пословне академије ПКС.
„У оквиру ове тематске недеље биће представљени нови методи, алати, инструменти и технике учења, сагледани начини за повећање доступности образовања, размењена искуства о изазовима која је учењу наметнула пандемија, представљене иновације у свим сферама од значаја за привреду и друштво“, истиче Ковачевић.Делегацију чине државне и приватне установе високог образовања, привредни субјекти, научно-технолошки паркови и иновациони центри. Директорка Сектора за стратегију компаније Телеком Србија Мила Миленковић наводи да “Телеком Србија, у жељи да повећа свој иновациони капацитет, као и да омогући трансфер знања и идеја са компанијама у ланцу вредности, стартап компанијама и образовним институцијама, намерава да се представи кроз концепт Отворене иновације и позове различите компаније и представнике академске заједнице да се придруже у реализацији планова и коришћењу знања у развоју иновација”.Посебна тема током четврте тематске недеље биће вештачка интелигенција, као и дигитализација у образовању, дуални модел стручног образовања и друге области које су у функцији учења за будућност.“Очекивања су велика, а посебно смо заинтересовани за теме иновација у технологијама које подржавају учење и примену знања кроз вежбе, јер је наш крајњи циљ да кроз програме мехатронике на најбољи начин спојимо традиционално и савремено”, истиче Оливера Гвозденов, директорка компаније „Ernst Klett Präsenzlernen Osteuropa Beograd“, јединог мултидисциплинарног тренинг центра за мехатронику у Србији и региону.Развојна агенција Србије и Оперативни тим за реализацију наступа Србије на Еxpo-u 2020 DUBAI, 13. децембра на Павиљону Србије организују другу инвестициону конференцију која ће представити прилике за инвестирање у секторима аутомобилске индустрије са фокусом на електричну мобилност, хемијску и индустрију шинских возила. Растући тренд улагања у одрживи транспорт, е-мобилност и нове технологије у производњи у сектору транспорта прилика су да се Србија позиционира као индустријски лидер у овом делу Европе, те је Еxpo Dubai право место да се инвеститорима приближе ова три сектора и успостави контакт за нова улагања. Инвестициону конференцију отвориће министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.У оквиру разноврсног пословног програма осмишљеног за нашу делегацију, Б2Б сусрети привредника планирани су за 14. децембар, док ће 15. децембра бити организован Бизнис дан Србије на Павиљону.  Учешће на Светској изложби привредницима из Србије омогућено је уз повлашћене услове, бесплатну авио карту и локалне трансфере, смештај по повлашћеним ценама у одабраним хотелима, као и бесплатно коришћење Бизнис хаба Србије у слободној зони Јужни Дубаи.Под слоганом ”Повезивање умова, стварање будућности” светска изложба “Експо 2020 Дубаи” почела је 1. октобра 2021. и трајаће до 31. марта 2022. године.

You might be interested in